Инженери от Колумбийския университет (САЩ) създадоха модел, с който роботите

...
Инженери от Колумбийския университет (САЩ) създадоха модел, с който роботите
Коментари Харесай

Учат роботите на себепознание

Инженери от Колумбийския университет (САЩ) сътвориха модел, с който роботите се научили да опознават себе си. Изследването е оповестено в списание Science Robotics.
Според учените една от чертите на индивида е самопознанието - проучването на личните умствени и физически характерности. Концепцията за лично тяло оказва помощ на човек да се движи, да предвижда причинно-следствени събития и да прави избрани дейности. Като част от научната си работа, екип от инженери основал невронна мрежа, която разрешава на интелигентните машини да учат и „ схващат " себе си.
По време на опита учените сложили роботизирана ръка в пръстен от пет камери. Роботът правел избрани придвижвания и се самонаблюдавал – „ като дете, което се оглежда за първи път в огледало “. Според специалисти след към три часа роботизираната ръка е спряла да го прави. Становището им: „ Вътрешната дълбока невронна мрежа е приключила проучването на връзката сред двигателните дейности и размера, който заема в околната среда. “
Способността на роботите да се самоизучават без помощта на инженери е значима по доста аргументи. Този метод ще направи интелигентните машини по-самостоятелни: 
„ Например заводски робот може да открие, че прави нещо неправилно, да компенсира това или да повика помощ. Ако робот, животно или човек имат прецизен модел на себе си, те могат да действат по-добре в света, да вземат по-добри решения и да се употребяват с еволюционно преимущество “, заключават създателите.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР