Инжектирането на нервен блок (метод за производство на анестезия, загуба

...
Инжектирането на нервен блок (метод за производство на анестезия, загуба
Коментари Харесай

Нова надежда за възстановяване на обонянието при пациенти с COVID-19

И нжектирането на нервозен блок (метод за произвеждане на упойка, загуба на възприятие, употребявано за попречване на болежка - бел. ред) може да помогне на хората, боледували от  COVID-19  да възстановят обонянието си. Това демонстрират нови проучвания, представени от Live Science. 

Ваксината, наречена стелатен ганглионен блок, се ползва в вързоп от нерви на шията. Новото изследване, показано на 20 ноември на годишната среща на Радиологичното общество на Северна Америка, дружно с други отчети, загатва, че имунизацията може да помогне на пациенти, преболедували от COVID-19, които в резултат на заболяването  страдат от паросмия или липса на подушване. Това положение може да направи приятните аромати да наподобяват отвратителни и може да има огромно въздействие върху качеството на живот на индивида, споделят учени. 

Други откриватели обаче показаха опасения по отношение на рестриктивните мерки на дизайна на проучването. „ Те изгубиха една трета от пациентите си за следене, което е извънредно “ и значи, че работят с доста лимитирани данни ", споделя доктор Лий Соуърби, помощник по отоларингология  в Западния университет в Онтарио, Канада. 

Стелатните ганглии са снопове от нерви от двете страни на гласовата кутия. Те съдържат  нерви, които отиват към главата, шията, ръцете и горната част на гърдите. Симпатиковата нервна система управлява реакцията на тялото „ бий се или бягай “ и е част от самостоятелната нервна система, която се занимава с телесни функционалности, които не направляваме умишлено, като сърдечната периодичност, показват от Live Science. Стелатните ганглийни блокове препречват активността на тези нерви на врата, постоянно за лекуване на хронична болежка и главоболие. 

Injection might help long Коронавирус patients smell normally again
— Live Science (@LiveScience)
В новото изследване 54 пациенти са получили стелатен ганглионен блок за евентуално лекуване на паросмия след COVID-19, само че единствено 37 са дали следваща информация. Участниците също били инжектирани със стероиди, с цел да понижат възпалението в нервите, което може да повлияе на обонянието, изясняват учените. 

От 37 пациенти, 22 оповестяват за известно усъвършенстване една седмица след лекуването, а 18 оповестяват за доста усъвършенстване един месец по-късно. След три месеца 22-ма пациенти оповестяват, че техните признаци са се подобрили приблизително с 49%. Това показва научният помощник Ребека Сон. 

26 участници са се върнали за втора инжекция минимум шест седмици след първата. Втората инжекция усъвършенства признаците на тези, които са се повлияли от първата, само че не била потребна за пациенти, които не са имали резултат от първата, добавя тя. 

Не е ясно за какво това лекуване може да е дейно за паросмия, споделя доктор Адам Зога, създател на новото проучване, който ползва медикамента в лечебно заведение във Филаделфия. 

Някои считат, че изкривяването на обонянието на човек може да се дължи на свръхактивна симпатична нервна система, изправена пред ускорение по време на зараза с COVID-19, споделя Соуърби. Теорията е, че инжекцията " нулира " тази част от нервната система, споделя той. 

Има предходни отчети за случаи, основани на изследвания и наблюдения, които допускат, че блоковете на звездните ганглии могат да оказват помощ за лекуването на паросмия. Но тези изследвания, сходно на новото проучване, не включват контролна група, която е получила плацебо. Без контролна група е мъчно да се разбере дали нервният блок е в действителност ефикасен, споделя Соуърби. Той и група други откриватели възнамеряват да проведат този тип проучване, оповестява Live Science.   

STUDY: 10 Minute Treatment Could Restore Smell in Long Коронавирус Patients
— ContinuousHits 94KEY (@94KEY)
Лий Соуърби споделя, че най-значимото ограничаване на изследването е броят на участниците, които не са дали следващи данни. Подробностите за признаците на тези пациенти, могат да създадат основна разлика в резултатите. Друго ограничаване е, че пациентите оповестяват за усъвършенствания на своите признаци, вместо подобренията да бъдат обективно измерени. 

„ Има някои принадлежности за тестване на обонянието. Надявам се, че бъдещите изследвания могат да употребяват обективно тестване “, споделя Кай Джао, доцент по отоларингология в Държавния университет на Охайо. 

Въпреки че са нужни повече проучвания върху стелатните ганглийни блокове за паросмия, Адам Зога отбелязва, че процедурата нормално е с много невисок риск и наподобява работи добре за някои хора.

Соуърби се съгласява с това изказване - даже в случай че подобренията в действителност са плацебо резултат, лекуването има капацитета да помогне на хората. „ В последна сметка става въпрос за излекуването на вашия пациент “ , сподели той. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР