Инж. Коста Стоянов: Повече от 10 озеленяването на Варна е

...
Инж. Коста Стоянов: Повече от 10 озеленяването на Варна е
Коментари Харесай

Коста Стоянов: Последният регистър на зелени площи във Варна е правен през 2011 година

Инж. Коста Стоянов: Повече от 10 озеленяването на Варна е извънредно занемарено

Повече от 10 озеленяването на Варна е извънредно занемарено. Това съобщи националният представител от „ Възраждане “ инж. Коста Стоянов, който организира извънредно ползотворна среща с представителите на районната гилдия на ландшафтните архитекти във Варна.

Акцент в срещата сред ландшафните архитекти и националният представител от „ Възраждане “ е бил и казусът с озеленяването във Варна:

„ Много дълго коментирахме проблемите с озеленяването, построяването и поддръжката на зелените площи и пространства в нашата морска столица. Този бранш е безстопанствен през последните повече от 10 години.

Последното картотекиране на тревните площи е правено през 1965 година, т.е. преди близо 60 години, което е неприемливо като се вземе под внимание обстоятелството, какъв брой доста се е трансформирала Варна за този интервал!

Обърнато бе внимание и на това, че последният указател на зелените площи (зелената растителност) е юридически през 2011 година, а е признат през 2014 година.

От тогава няма актуализация.

В общинска администрация във Варна няма обособено звено за поддържане на зелените площи. По районните кметства няма нито един ландшафтен проектант. В ЕСУТ взе участие единствено един ландшафтен проектант, който е представител на общинска администрация “, обясни инж. Коста Стоянов.

Поради тази причина ландшафтните архитекти са изложили и оферти за метода на работа в общинската администрация, обвързван с опазването и вярното ръководство на зелените площи.

„ Като начало би трябвало да се спре с безразборната резитба на дървета, защото тя не се прави както би трябвало. Градът е цялостен с дънери, които би трябвало да се отстранен “, безапелационен бе националният представител от „ Възраждане “.

Общинските съветници на „ Възраждане “ в локалния парламент също поеха ангажимент за бъдеща връзка и взаимни дейности с представителите на ландшафтните архитекти, за възстановяване на зелената среда във Варна.

В рамките на срещата бяха разисквани терзанията на ландшафните експерти, които са свързани на първо място с препоръчаните промени в Закона за устройство на територията. Коста Стоянов акцентира, че посредством тези промени, на процедура ще лимитират законово използването и правата на специалността „ ландшафтен проектант “.

За тези промени Съюзът на ландшафтните архитекти е изпратил писмо до всички народни представители със мнение срещу приемането на проектозакона, препоръчан от ГЕРБ в тази част.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР