- Инж. Желев, в момента в Топлофикация Русе изпълнявате инвестиционни

...
- Инж. Желев, в момента в Топлофикация Русе изпълнявате инвестиционни
Коментари Харесай

Инж. Севдалин Желев: В момент на война и криза всеки мегават, произведен от въглища, е ценен

- Инж. Желев, сега в " Топлофикация Русе " изпълнявате капиталови планове за произвеждане на чиста сила. По какъв метод ще допринесат за енергийната промяна на бранша?

- Работим интензивно по завършването на плана за произвеждане на сила от природен газ. До месеци ще бъдат включени в употреба трите газови когенератора. Началото на плана беше сложено преди близо две години. С доста труд от страна на целия екип ще произвеждаме сила от природен газ, с което ще се понижат доста излъчванията. Нашата цел е диверсификация на горивния микс, както и изцяло унищожаване на въглищата отвън отоплителния сезон. Тази инвестиция е част от цялостната промяна на " Топлофикация Русе ".

През 2022 година подадохме и капиталово желание за създаване на апаратура за произвеждане на сила от биогаз. В последните години използваме и биомаса. С биогоривата намалихме доста излъчванията и изкачихме следващото ходило към постигането на нисковъглеродно произвеждане.

Проектите ни са от основно значение за реализацията на цялостната промяна освен на " Топлофикация Русе ", само че и на енергийния бранш. Тяхното осъществяване ще докара до увеличение на чистите източници на сила и ще усъвършенства качеството на атмосферния въздух. С нашите вложения даваме своя принос към осъществяването на задачите на Европейския Зелен пакт. Уверявам Ви, че ще продължаваме да работим интензивно за модернизацията на една от огромните български топлоцентрали.

- Много анализатори дефинират военния спор в Украйна като стрес-тест за Европейски Съюз. Ще успее ли европейската стопанска система да се оправи с провокациите, провокирани от него?

- Енергетиката е един от най-засегнатите браншове. Ситуацията сподели, че зависимостта на европейските страни от един-единствен снабдител на сила е проблем.

" Топлофикация Русе " работи с вносни въглища и тази конюнктура е извънредно предизвикателство. Успяхме да приключим сполучливо отоплителния сезон с помощта на наличните ресурси. Надяваме се отсега нататък да се откри най-хубавото, несъмнено и икономическо издържано решение, тъй като ще имаме потребност от надеждни доставки на въглища, а и на природен газ откакто бъдат включени в употреба газовите когенератори.

- Кои съгласно Вас са най-спешните ограничения, които би трябвало да се подхващат, когато приказваме за война, която е " на една ръка разстояние " от България?

- В незабавен порядък би трябвало да се подсигурява енергийната ни сигурност. В кратковременен проект би трябвало да имаме планове за задоволително сила при всевъзможен процес на събитията. Ако през топлите месеци потреблението на главните горива е доста по-малко, то по време на отоплителния сезон обстановката е радикално друга. Най-важната задача е да се подсигурява отоплението и електричеството за жителите и бизнеса. В тази връзка прекъсването на въглищни мощности, като казусът с Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е неточност. Като енергетик се надявам държавното управление да огледа по-държавнически към този проблем. В този миг на рецесия, всеки мегават от въглища ни е необходим.

Ако погледнем нещата в дълготраен проект, пред страната ни продължава да стои въпросът с изпълненинето на европейските цели за реализиране на нисковъглеродна стопанска система. Необходимо е да имаме и ясно написана тактика за действителната диверсификация и понижаване на зависимостта ни единствено от една страна. Смятам, че не е време на суматоха, а за координирани и смели дейности. В противоположен случай ще последват още по-големи и съществени стопански проблеми за бизнеса.

- Според Вас има ли вид да продължим да използваме въглища в тази геополитическа конюнктура?

- Следя деликатно тематиката, изключително в частта енергетика, мнението на специалистите са разграничени. Едни считат, че войната в Украйна по-скоро ще форсира Зелената договорка, други смятат, че ще я забави или отсрочи за известно време. Преди дни в Брюксел бе признат проектът „ RepowerEU “, който поддържа краткотрайно изгаряне на повече въглища. Става дума за 10-годишен интервал. Мисля, че това е по-разумен и виновен метод.

Това обаче не анулира желанието на Европейския съюз да реализира Зелената договорка до дъно. Тепърва ще забележим стъпки като ускорение на построяването на зелени мощности, зелен водород, енергийно възобновяване на постройките и така нататък Всички тези ограничения са в посока нисковъглеродно произвеждане. България като част от Европейски Съюз би трябвало да следва зеления курс на Европа. Новата геополитическа действителност е предизвикателство, само че и опция за ускорено развиване на зелените източници на сила, само че се надявам решенията, които се вземат на национално равнище, да са съобразени с потребностите на българския народ и бизнеса.

- Като шеф на една от огромните български топлоцентрали тази обстановка ли е най-голямата професионална компликация, с която сте се сблъсквали?

- В последните две години станахме очевидци на здравна, икономическа и енергийна рецесия. На никого обаче и през разум не му е минавало, че в 21 век ще станем очевидци на сходна геополитическа конюнктура. Конкретно на въпроса Ви, не знам дали е най-голямата, само че несъмнено е с най-сериозни последици. Надявам се с съответни и навременни решения да излезем и от тази рецесия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР