Инж. Ивайло Йорданов е директор на главна дирекция „Контрол на

...
Инж. Ивайло Йорданов е директор на главна дирекция „Контрол на
Коментари Харесай

Ивайло Йорданов, директор ДАМТН: Единствено в Пловдив засяко...

Инж. Ивайло Йорданов е шеф на основна дирекция „ Контрол на качеството на горивата за битово отопление “ (ГД ККГБО) в Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН) от пролетта на 2019 година Той е на 54 година, приключил е Техническия университет в София със компетентност „ Технология на машиностроенето “. Започва работа в системата на ДАМТН през 1998 година, като минава през всички равнища на държавен чиновник - контрольор, шеф на бранш, шеф на отдел и заместник-директор.

- Г-н Йорданов, установихте 2 обекта на пловдивски компании, разпространяващи рискови въглища. Ще има ли от това отрицателни последици върху така и така неособено качествения въздух, който дишат пловдивчани?

- Кампания от инспекции организираме в градовете, които по картата за чистотата на атмосферния въздух демонстрират най-лоши резултати. Насочваме се натам, с цел да установим дали повода не е в горивата за битово отопление, за които отговаряме ние.

На територията на Пловдив извършихме инспекции на 13 обекта. 8 от тях са регистрирани в ДАМТН, 5 са регистрирани единствено в Агенция „ Митници “. Взети са проби от популяризираните горива. В 2 от обектите при изпитването на пробите се откри, че въглищата не дават отговор на условията за качество, посочени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ). Според нас това се дължи на обстоятелството, че вносът на въглища понижа внезапно тази есен. Търсенето се увеличи, а оттова се получи предстоящият резултат на пазара: търговците подвигнаха цените на вносните въглища.

В отговор на това някои дребни търговци започнаха да купуват добивани в България въглища с неприятно качество на по-ниски цени. Целта им е да запазят оборотите и клиентите си. Такива разпространители се пробват да вкарат некачествените въглища в общата партида.

Негативни последствия за пловдивчани няма да има, тъй като сме спрели некачествените партиди горива от разпространяване.

- Масова ли е тази процедура?

- Не, за благополучие не е всеобща. 97% от въглищата, които се изгарят в страната, са с висок ресурс от качествени индикатори. Миналата зима имаше интервал, в който се пускаха брикети от български въглища с ниско качество. В резултат от нашата контролна активност създадените количества бяха изтеглени навреме от пазара.

Основният проблем е, че всички въглища, които се добиват на територията на България, не дават отговор на условията за качество. Те не могат да бъдат продавани за битово отопление. Разрешено е да бъдат изгаряни в промишлени горивни съоръжения или в тецовете, които имат построени системи за попречване на замърсяването, само че не могат да бъдат продавани на популацията. И защото вносът на въглища понижа внезапно, цените им се подвигнаха. В момента качествените вносни въглища са към три пъти по-скъпи от добитите у нас с ниско качество. Това стимулира разпространителите да търсят разновидности за бърза облага. Очаквахме това да се случи, по тази причина започнахме акциите от инспекции.

- Има ли сходни нарушавания и в други градове у нас?

Направихме инспекции в градовете с най-мръсен въздух - Русе, Пловдив и Благоевград. Предстои ревизия и в София. От всички единствено в Пловдив открихме въглища с неприятно качество.

- Ще има ли наказания?

По Закона за чистотата на атмосферния въздух глобите стартират от 10 000 лв.. И защото са доста високи, значително дисциплинират търговците. Това са хора, които развиват дребен бизнес. Една глоба от 10 000 лв. може ги ликвидира. Затова към този момент съумяваме да пресечем нарушаванията.

- Рентабилно ли е освен това състояние отоплението на твърдо гориво?

С тези високи цени и наказания наклонността е въглищата последователно да отпаднат от търсенето на пазара. Но до момента в който към момента са главен източник на сила за битово отопление, ние сме натоварени с задачата да направляваме тяхното качество, с цел да не допуснем нискокачествените горива да замърсяват въздуха.
Свързани вести Скъпият ток ще утежни фрапантно качеството на въздуха
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР