Инж. Иван Иванов е председател на Управителния съвет (УС) на

...
Инж. Иван Иванов е председател на Управителния съвет (УС) на
Коментари Харесай

Инж. Иван Иванов: Новият водопровод е единственото ефективно решение на кризата в Перник

Инж. Иван Иванов е ръководител на Управителния съвет (УС) на Българската асоциация по водите (БАВ) от 2012 година Председател е на УС на Фондация „ Европейско съдействие за бенчмаркинг “ (EBC Foundation) за 2018 година Той е приключил Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ). Магистър е по бизнес администрация от Франкофонския институт по администрация и ръководство (IFAG) в столицата и от Американския университет в България (AUBG). Специализирал е във Висшия народен институт за химични технологии (ENSIGC) в Тулуза, Франция. Зает е в региона на водния бранш и ВиК бранша от 1999 година.11 години беше основен секретар и пълномощник в „ Софийска вода” АД.

София ще даде вода на Перник, взеха решение от СОС

- Г-н Иванов, какъв е вашият експертен коментар за проекта, който през днешния ден СОС одобри, а предходната седмица бе препоръчан от Министерски съвет, за построяването на нов тръбопровод, който ще дава опция през мрежата на София да минава вода за Перник? Това за какво не успокоява хората от миньорския град, те не престават да стачкуват и го вършат и в София? А пък софиянци се тревожат дали „ Софийска вода " няма да им вдигне още цената на водата?

- От всичко, което до момента чух, за излаз от основаната рецесия, построяването на нов тръбопровод е единственото дейно решение за Перник. Лично аз считам, че това предложение би трябвало да се осъществя. Министерство на районното развиване и благоустройството и Министерството на стопанската система се ангажираха с извънредно къси периоди за осъществяването на един толкоз комплициран обект. Ситуацията постанова цялостна готовност на всички налични запаси. Няма да е елементарно.

В същото време хората не престават да стачкуват, тъй като търсят отговор на въпроса по какъв начин се стигна до това злополучие. Но не трябва да забравяме, че неналичието на дъждове също е една от аргументите за безводието в региона. Това не трябва да се подценява.



- От години работите в бранша, по какъв начин се стигна до парадокса в Перник, съгласно вас? Нали сякаш има тактика, има координационен център, има куп държавни и общински служби, получаващи заплати за водоснабдяването?

- Дълго време значимостта и сложността на работата във водния бранш и в бранш „ Водоснабдяване и канализация “ бива подценявана. Подготвените фрагменти във ВиК сдруженията застаряват, а младежите все по-рядко избират да се осъществят в бранша и бранша като цяло. Средствата за възобновяване и поддържане на водните уреди не доближават, а с плануваните, дейностите се реализират с по-бавни темпове. И в година на суша, насъбраните от десетилетия проблеми избуяват. Не единствено във ВиК – Перник има компликации. Не единствено в Перник ВиК инфраструктурата е в неприятно положение. ВиК операторите като цяло са изправени пред редица провокации и е почтено за удивление, че съумяват да се оправят.

- В този ред на мисли, обикновено ли е цели 7 министерства да дават отговор за ръководството на водите? Сега това значи ли, че всички те не са си свършили работата и носят отговорност за злополуката в Перник?

- Факт е, че отговорността е по-добре да не се разхвърля в доста институции. Добре е ръководството на ВиК бранша и водният бранш като цяло да бъдат съсредоточени в по-малко министерства. Необходими са също добра връзка и съгласуваност. Секторът би трябвало да бъде спретнат, с цел да не стават проблеми като този в Перник.

Хубаво е също по този начин да има една конструкция, която на по-високо равнище да е ангажирана с направлението на дейностите в региона на Водоснабдяването и канализацията. Евентуален холдинг би бил принципал на всички ВиК оператор. Той ще помогне за реанимацията на тези сдружения, които са в доста неприятно положение. Също по този начин през него Министерски съвет ще обезпечава съществени средства за инфраструктурата. Това е едно удобно решение за бранша.

В Перник канят премиера на чаша студена вода

- Хората се питат защо се употребяват парите, които заплащат като цена на водата, която пораства от година на година. Защо течовете по водопроводите не престават да са проблем към този момент 30 години?

- Хората постоянно бъркат бранш „ Води “ и бранш „ Водоснабдяване и канализация “, и това е напълно обикновено. Те не са длъжни да знаят разликите. Но ние сме задължени да им ги обясняваме, с цел да са наясно какъв брой нелека и скъпа задача е доставянето на чиста вода до домовете ни. Както и какъв брой значимо е отвеждането и пречистването на нечистата вода. Ако бъдем справедливи, би трябвало да признаем, че разноските за даване на ВиК услуги и за поддържане на ВиК инфраструктурата са доста огромни. Те включват още прилагане на електрическа сила, ангажиране на експерти и така нататък Факт е обаче, че цената на ел. силата скочи фрапантно и, че работещите във ВиК бранша се отличават с неконкурентно възнаграждение.

Или увеличението на цената на водата за ползване е отражение на нарасналите потребности във ВиК бранша. Това нарастване би следвало да бъде заложено в бизнес проектите на ВиК сдруженията, утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране.

- А употребяват ли се задоволително дейно опциите да се вършат поправки на водопреносната мрежа с пари по европрограми?

Смятам, че се употребяват дейно. Миналият интервал успяхме да използваме 100% от плануваните финансови благоприятни условия за създаване на канализации и пречиствателни станции. Но не може да не отбележим също, че закъсняваме със самото осъществяване на обектите, което би следвало да започва през 2020 година

Бившият началник на ВиК-Перник е задържан

- Разбрахте ли, че към този момент е задържан и досегашният началник на „ В и К” в Перник? Какво е вашето мнение за компетенцията на тези експерти по места?

- Хората, които заемат управителни длъжности във ВиК бранша по места са способени и квалифицирани. Смятам обаче, че за тях е доста мъчно да намират готови чиновници за ВиК сдруженията, които ръководят. Както към този момент означих, не е елементарно да мотивираш своя екип да работи, при изискване, че заплатите в този важен бранш са едни от най-ниските у нас. Това неизбежно води до още по-големия проблем – невъзможността да се притеглят младежи, които да желаят да учат инженерни специалности и да работят във водния бранш като цяло. Проблемът е и демографски – самите райони към този момент станаха непривлекателни за младите експерти. Те постоянно избират да остават и да работят в столицата вместо да се връщат по родните си места, където да се осъществят професионално. За да стане ВиК браншът конкурентно кадърен на пазара на труда, заплатите би следвало да станат атрактивни и най-малко равни на тези в енергетиката. Аз диря отговор на въпроса – за какво в енергетиката заплатите са в пъти по-високи от тези във водоснабдяването? С какво енергетиката е по-важна от водоснабдяването?!

- Една финансистка тези дни изрази мнение, че хидроинженер, а не правист, ще позволи водната рецесия. Така ли е, съгласно вас?

- Звучи разумно.

- Утре има избор на съмнение – решението на водния проблем какво би трябвало да е – политическо или експертно?

- Не ми се разяснява политически избор на съмнение. Но ще кажа, че във всяка една област експертното мнение би трябвало да бъде взето под внимание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР