Инж. Емил Георгиев е изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите

...
Инж. Емил Георгиев е изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите
Коментари Харесай

Инж. Емил Георгиев: Регламентът за защита на личните данни дава повече права на потребителите

Инж. Емил Георгиев е изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България. Завършил е Висшия институт по хранителна и вкусова индустрия гр.Пловдив. Общински консултант с 4 мандата, от които един мандат е бил ръководител на Общински съвет Хасково. Народен представител в 42-рото Народно заседание.

Регламентът за отбрана на персоналните данни дава повече права на потребителите, само че може да сътвори известни неудобства. Компаниите може да станат по-малко гъвкави в обслужването на клиенти в името на по-високата сигурност.

Каква е задачата на регламента за отбрана на персоналните данни и какви промени ще настъпят след влизането му в действие от 25 май?

Целта на регламента за отбрана на персоналните данни е да даде по-голям надзор на жителите върху това какво се случва с тяхната персонална информация. Всъщност регламентът не е чак толкоз нов. Ново е, че фирмите които работят с персонални данни, към този момент са длъжни да вкарат самостоятелната контролна функционалност - „ чиновник по отбрана на персоналните данни ". Неговата задача е да съблюдава за надлежната работа с персонални данни и да оповестява за допустимо приключване на данни или нарушение на закона.

Нека да изясним, какво в действителност значи „ персонални данни "?

Съгласно регламента персонални данни биха могла да е всякаква информация, обвързвана с избран индивид - физическо лице, което е разпознато или може да бъде разпознато посредством нея. Това значи, че не е належащо персоналните данни да съставляват безусловно обединен идентификационен номер или различен тип идентификатор като да вземем за пример ЕГН, номер на персонална карта и други. Всяка информация, която може да докара до идентифицирането на несъмнено физическо лице, съставлява персонални данни.

Какво значи регламентът за потребителите, ще имат ли по-добро, по-надеждно обслужване?

Както споделих регламентът дава по-големи права на потребителите и подсигурява по-добре техните ползи. Той им дава и едно право, каквото до момента не съществуваше за тях, а точно правото да бъдат забравени. По-задълбочен разбор обаче демонстрира, че регламентът може да затрудни обслужването на клиентите. Например, когато някой клиент за първи път посещава някоя компания-оператор на персонални данни, тя ще би трябвало да събира спомагателни документи и единодушия от него. Тоест може да се усили времето за обслужване на клиента.

Предлагането на спомагателни услуги и връзката от фирмите към клиентите може да се окажат много по-ограничени заради липса на единодушие от потребителя. В някои обстановки фирмите ще бъдат по-малко гъвкави. Например, в случай че идентификаторите на обекти и партиди са персонални данни то единствено титулярът или притежателят им ще може да желае информация и да декларира комунални услуги за тях. До момента това може да направи и някой от ползвателите.

С други думи по-голямата грижа за клиентите може да се окаже, че основава някои неудобства за тях. Надявам се да има схващане измежду клиентите и обществото за тези неудобства, въпреки да си давам сметка, че недоволството на клиентите ще бъде ориентирано по-скоро към фирмите, в сравнение с към законодателите.


Какви са вашите наблюдения, фирмите в България ще съумеят ли да спазят законоустановените периоди?


Прави усещане, че доста компании, които са админи на персонални данни, в последно време интензивно работят по внедряване на регламента.

Аз съм член на потребителския съвет към ЧЕЗ България и още при започване на април ние в детайли разгледахме какви процеси и ограничения са подхванали сдруженията на ЧЕЗ в България. На процедура те регистрираха цялостна подготвеност за внедряване на организационни и механически ограничения за реализиране на сходство с условията на регламента. Други компании вършат същото, като да вземем за пример: EVN, Eнерго-Про, банковия бранш, телекомуникационните оператори и други

Напоследък се нароиха и доста курсове, които да коментират регламента и неговото използване. Но огромният ден остава 25 май, когато законът стартира да се ползва. Със сигурност след тази дата ще може да се даде по-конкретна информация за готовността на фирмите, за изгодите и минусите на регламента.

Ако някой има въпроси, подозрения по отношение на спазването на регламента към кого може да се обърне?

Органът, който и преди следеше и продължава да следи за опазването на персоналните данни на българските жители е Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД).

На интернет страницата на комисията има цялата нужна информация. Ние, потребителските организации, също сме разполагаем да оказваме помощ с експертиза на потребителите. Смятам, че следва много работа за всички нас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР