Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец.Това заяви в ефира

...
Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец.Това заяви в ефира
Коментари Харесай

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец

Инициираме самолетна линия София-Скопие още идващия месец.

Това съобщи в ефира на бТВ министър председателят Кирил Петков в изявление на запис, обещано в събота в Министерски съвет в навечерието на формалното му посещенито в РСМ.

НЕ СЪМ ДАВАЛ ШЕСТ МЕСЕЦА СРОК ДА РЕШИМ КАЗУСА " МАКЕДОНИЯ "

" На КСНС потвърдихме досегашната позиция на България по отношение на РСМ. В интерес на истината аз и в този момент декларирам, че срокът от 6 месеца беше за работните групи. Никога не съм заявявал период, в който да бъде решен проблема " Македония ", изясни Кирил Петков.

" Ще кажа на македонците, че е време политиците да спрат с празните заявления. Искам да покажа, че хората, които се усещат мощни и схващат общия ни интерес би трябвало да са самодейни, това е повода аз да отида в Скопие, а да не очаквам тях.

ИСКАМЕ МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ ДА БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

Искаме гаранциите, които всеки жител на Европейски Съюз би трябвало да има, нулева приемливост против дискриминирането.

По принцип желаеме македонските българи да бъдат включени в Конституцията - това е нещо, което желаеме да дискутираме с тях, по кое време и по какъв метод. Това не може да стане с извиване на ръце, а с градивен диалог. Болезнените тематики, историческите тематики би трябвало да оставим на комисията, дано тя да си свърши работата ", съобщи министър председателят.

НИКОГА НЕ СЪМ ВОДИЛ РАЗГОВОРИ ЗА МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО У НАС. ТАКАВА ТЕМА НЕ СЪЩЕСТВУВА

Никога не съм водил диалог с представители на американското посолство за " македонско малцинство " в България, по тази тематика не може даже да се дискутира, нашето държавно управление няма да допусне разискване на тази тематика ", беше безапелационен той.

" Правилата би трябвало да се съблюдават. Те са за всички, без значение дали сме част от Консултативния съвет по Национална сигурност или не. Председателят на Народно събрание Никола Минчев заяви на всички участници, незабавно щом е схванал, че е инфектиран с ковид. Това е виновното държание. Той седеше против мен и не е имал признаци, нямало е и нито едно изкашляне. Преди 6 седмици си направих и моята бустерна доза, ето едно доказателство, че може 6 часа да си на затворено с болен и имунизацията да помогне.

ЗНАМ КАКВА ЗАПЛАХА ЗА ДЪРЖАВАТА Е ПРОИЗТЕКЛА ОТ ИНФОРМАЦИЯТА, КОЯТО ЦАЦАРОВ Е ОГЛАСИЛ

На въпрос за отнетия достъп до класифицирана информация и оставката на Сотир Цацаров, той съобщи, че от ДАНС са решили, че той не е благонадежден. Голямо съвпадане на дати е, че от ДАНС са трябвали в петък сутринта да го уведомят за отнемането на позволява му, а той в четвъртък си подава оставката. Поздравявам службите за свършената работа, сподели още министър ръководителят.

Бях осведомен за инспекцията от ДАНС на Сотир Цацаров, сподели още Петков. И акцентира няколко пъти: Вярвам в професионализма на службите във връзка с Сотир Цацаров ", само че отхвърли да конкретизира защо е лишен позволява до класифицирана информация на Цацаров.

По думите му, става дума за оперативни данни на службите и ДАНС е постъпила вярно и следвайки разпоредбите.

Петков съобщи, че е наясно каква опасност за страната е произтекла от информацията, която Цацаров е огласил, само че не може да ги каже обществено.

На въпроса дали става дума за срещата в ЦУМ сред Цацаров (когато беше основен прокурор) и предприемачите Красимир Гергов и Сашо Дончев, министър председателят отговори, че знае защо става въпрос, само че би издал класифицирана информация, в случай че го разгласи.

" Имаше едни хора на едни позиции, които бяха със статут на недосегаеми, които бяха овластени и можеха да не съблюдават разпоредбите. Това време свърши ", съобщи министър председателят.

Един от първите закони за дискутиране в Пленарна зала ще е този за КПКНОПИ. Това ще е първата стъпка в посока за понижаване на корупцията, нашата цел е нулева корупция, безапелационен е министър-председателят.

" Очаквам ДАНС да реши дали ще даде Сотир Цацаров на Прокуратурата ", сподели той.

" Предполагам, че да, това е в пълномощията на ДАНС ", отговори Петков на въпрос дали по този проблем би трябвало да бъде сезирана прокуратурата.

" Следващата стъпка е Народното събрание да промени закона за КПКОНПИ. Важен е регламентът по какъв начин би трябвало да работи тази комисия. Това е един от първите закони, които ще влязат в пленарна зала. Това ще е крачка в посока понижаване на корупцията ", заяви той.

НИКОЙ ОТ Европейски Съюз НЕ МЕ Е ТЪРСИЛ ЗА ПИСМОТО НА ГЕШЕВ

" Никой от Европейски Съюз не ме е търсил за писмото на Гешев ", разкри министър председателят.

И продължи: " Не знам дали Иван Гешев се поглежда в огледалото и се чуди дали си прави добре работата, в случай че си дава отговор - да, то аз бих бил доста смутен. Друг вид е да има някаква взаимозависимост, заради която да не може да си я подаде ", сподели Петков.

" Възможно е, Иван Гешев да не може да подаде оставката си, може да има фактори, които да не му разрешават да го направи. Ние почитаме самостоятелната правосъдна власт, само че всеки има правото да изкаже мнение дали някой си прави работата. Не става дума за политически напън, само че това, което чух през вчерашния ден от парламентарната естрада бяха много съществени причини. Мисля, че всички могат да преценяват дали има правдивост ", разяснява той.

Той е на мнение, че всеки българин може да реши дали прокуратурата си прави работата, в случай че те усещат, че има правдивост и прокуратурата си прави добре работата, то тогава ние сме в неточност ", счита Кирил Петков.

" Когато бях министър на стопанската система подадохме няколко сигнала до прокуратурата. Един от тях беше за язовири, издигнати без право на градеж, само че даже на това не видях дейности от прокуратурата ", сподели Петков.

ГАРАНТИРАМ, ЧЕ УЧИЛИЩАТА ПОСЛЕДНИ ЩЕ БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ

" Гарантирам, че учебните заведения последни ще бъдат затворени. За страдание, идва сериозна вълна. Това, което виждаме в цяла Европа е реалност.

Първата ми среща след карантината бе с доцент Мангъров. Това беше отворен разговор. Трябва да оставим експертите да си свършат работата, може да има нещо, което не сме се сетили ", сподели Петков.

Според Петков това, което знаем е, че зеленият документ подвига имунизацията. " Има директна връзка сред говоренето против имунизациите и високата смъртност от ковид у нас ", счита Петков и съобщи, че комисията от специалисти " за " и " срещу " имунизациите не е пазаруване на политическо успокоение.

НА СЛЕДВАЩИЯ ПРОТЕСТ ЩЕ СЛЯЗА МЕЖДУ ХОРАТА

Що се отнася до изявлението от трибуната в Народно събрание на Христо Петров - Ицо Хазарта, че депутатите от Възраждане са фашисти, той съобщи, че в Политическа партия всеки споделя каквото мисли. Следващият път, когато кажат, че ще щурмуват Министерски съвет, аз ще сляза долу сред хората, тъй като е безсмислено да се вършим на войводи, безапелационен е министър председателят.

НЯМА ДА ИМА ШОКОВО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА

По думите му, мораториумът ще падне откакто бъде заменено управлението на КЕВР, тъй че да могат да бъдат оценени скоковете в цените.

Петков успокои, че няма да има шоково повишаване на тока.

Премиерът съобщи, че е доста удовлетворен от държанието на полицията по времето на митинга, че са били без каски и шлемове.

Той изрази вяра, че комисията, която ще бъде основана с съперниците на ограниченията и имунизирането ще докара до разговор, а най-после държавното управление ще вземе решение.

На въпрос: Може ли да отпадне зеления документ, министър председателят отговори: Всичко е допустимо!.

На въпрос какво знаят службите за заканите за живота на журналиста Атанас Чобанов, той съобщи, че и ДАНС и Министерство на вътрешните работи знаят за случая. " Говорил съм с тях, както и с журналиста. Работи се по случая ",обясни Кирил Петков.

" Знам, че службите - ДАНС и Министерство на вътрешните работи - си правят работата във връзка с заканите против журналиста Атанас Чобанов.

ШЕФЪТ НА ПАРЛАМЕНТА ПОСТЪПИ ОТГОВОРНО

„ Мисля, че той постъпи доста отговорно. Разбрах, че се е тествал предходния ден. Веднага, откакто се е тествал и на другия ден и е схванал, че е с ковид, на секундата го оповести на всички членове на КСНС – нито се е покрил, нито се е опитал да скрие информацията “, сподели министър председателят в отговор на въпроса дали ръководителят на Народното събрание Никола Минчев е имал признаци на COVID-19 преди съвещанието на КСНС и е постъпил безконтролно.

Минчев прекара 6 часа в затворено пространство с първите мъже на страната и след това от Народното събрание оповестиха, че се е почувствал зле и се е тествал за ковид, а пробата е бил позитивен. Всички присъстващи на съвещанието бяха сложени под карантина.

Петков изясни, че е стоял тъкмо против ръководителя на Народно събрание и е безапелационен, че той не е бил зле по време на срещата. Петков акцентира, че е дал добър образец с това, че си е сложил бустрена доза и с помощта на това не е се е заразил от Минчев, въпреки да е стоял 6 часа тъкмо против него.

ЗАЩИТАВАМ ПИАРА НА Политическа партия, НО ВЛАСТТА НЯМА ПРАВО ДА съдебна експертиза МЕСИ НА МЕДИИТЕ

Министър ръководителят отбрани и пиарът на Политическа партия Александър Бойчев, който се е обадил на телевизионни водещи при разискването на тематиката с теста на Минчев и им се е карал.

Въпросите за теста на Никола Минчев очевидно са изнервили ПР-а на нашите депутати, той е почтен човек и желая да го поддържа. Той се пали, от негова позиция е било незаслужено. Но като цяло желая да кажа, че властта няма право да се меси на публицистите ", сподели Петков.

„ По принцип никой не би трябвало да се кара на никого. Сашо Бойчев е един почтен човек, който се пали от дела в случа е видял, от негова позиция, нещо незаслужено. Но би трябвало ясно да се каже – властта няма право да се меси в самостоятелните медии “, разяснява министър-председателят.

Той даде поръчка да осветли метода на финансиране на българските медии от страна на организации и други държавни структури.

" Искам бистрота, по какъв начин и кои медии се финансират и даже да има неравнопоставеност, да има бистрота ", съобщи министър председателят.

ДОВОЛЕН СЪМ ОТ НОВИЯ КОВИД-ПЛАН

„ Много съм удовлетворен от проекта, който беше комплициран на масата. Той е функционалност от нещо доста действително – потенциала на интензивните кревати в лечебните заведения. Вече не приказваме за някакви числа на 100 хиляди души население, приказваме дали здравната система може да поеме интензивните случаи или не може “, съобщи министър-председателят.

По думите му този модел лимитира доста опцията за затваряне на учебни заведения и бизнеси.

„ Икономическите тласъци и насърчителните ограничения, които са свързани с този проект, бяха оповестени дружно с ограничаващите. Събирането в области дава опция на общини с доста малко интензивни кревати да не бъдат затваряни. Приоритетът ще са учениците, изключително децата от 1. до 4. клас., да не престават да вървят присъствено “, добави той.

Премиерът изясни, че даже в стадий 4, когато всички интензивни кревати в една област са запълнени 80%, учениците от 1. до 4. клас ще са на онлайн образование единствено една седмица.

Петков разяснява и новосформираната работна група от медици и статистици за възможна смяна на Коронавирус ограниченията, в която ще взе участие и доцент Атанас Мангъров, прочут с позицията си против имунизациите и ограниченията.

Премиерът посочи, че не си купува политическо успокоение, а отваря разговора.

„ Когато кажеш на едни хора, които към този момент съвсем религиозно имат вяра, че имунизациите са нещо неприятно, че нищо не схващат, не оказва помощ. Ние би трябвало да влезем в равнище на обосновка. Експертите от едната страна ще убеждават за какво нашият метод е верен, а техните специалисти ще убеждават нашите специалисти за какво нашият метод е неверен. Но този разговор е значим, другояче се стига до капсулиране на части от обществото и това подвига напрежението и експанзия “, изясни Петков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР