Инициативният комитет за поставяне в София на паметник на децата,

...
Инициативният комитет за поставяне в София на паметник на децата,
Коментари Харесай

Велиана Христова: Районният кмет Трайчо Трайков организира проваляне на инициативата за паметник на децата, загинали през 1923 -1944 г

Инициативният комитет за слагане в София на монумент на децата, починали през 1923 -1944 година показва  дълбокото си отвращение от дейностите на кмета на регион „ Средец “ Трайчо Трайков, който умишлено провежда пропадане на самодейността. Кулминация на акцията на Трайков бе „ разискването “ на 19 юли, на което нямаше никакво разискване, а единствено сборище на арогантни хора, които с диви викове, писък и крясъци, с дюдюкания и тракане направиха невероятно да се приказва каквото и да било. Повечето викове нямаха нищо общо с поставената тематика, само че клеймяха и заплашваха комунизма, руснаците, незаконния социализъм и какво ли не още, написа журналистката Велиана Христова, която е секретар на Инициативния комитет, в протестен сигнал до кмета на София. " И най-страшното: тези деца е трябвало да бъдат убити, защото… по това време сме се борили със руския тероризъм! „ Няма да допуснем нови антифашистки монументи! “, написа в доста от мненията. Това приказва доста зле за менталното положение на част от днешното ни общество, като се изключи че се оказва, че в цяла Европа господства комунистическо ръководство ".

 

Протестен сигнал

До кмета на София госпожа Йорданка Фандъкова,

До ръководителя на Столичния съвет господин Георги Георгиев,

До основния проектант на София г-н  Здравко Здравков

До кмета на регион „ Средец “ господин Трайчо Трайков

 

Уважаеми господа,

Инициативният комитет за слагане в столицата на монумент на децата, починали през 1923 -1944 година показва своето надълбоко отвращение от дейностите на кмета на регион „ Средец “ Трайчо Трайков и от така наречен публично разискване, а в действителност умишлено проведено сборище за пропадане на самодейността. А може би и за предизборни дивиденти измежду сродните му съперници в идните локални избори.

След първия стадий на разискването, който бе на 5 юли т.г. и господин Трайков участва, той ненадейно пусна собствен текст във Фейсбук, тиражиран от медиите,  в който с клевети придаде тъкмо противоположния смисъл на концепцията на инициативния комитет. Тя е задоволително ясна, както проличава от импортираните от нас документи: посредством паметта за децата – най-невинните жертви на политическите режими у нас, чиято орис в никакъв случай не би трябвало да се повтаря, да се сътвори място за поклонение пред тях и посредством него - за помиряване на разделеното ни общество пред нещастието на децата ни. Самата концепция породи по образеца на изградените в последните години в доста страни на Европа аналогични монументи на децата, изгубили живота си по времето на фашизма през Втората международна война. (Франция, Испания, Германия, Чехия, Полша, Беларус и забележете – в Русия и Украйна.) Хората отиват при тези мемориали да почетат дружно паметта на най-невинните жертви и да си обещаят, че в никакъв случай повече днешните и утрешните деца няма да имат тази жестока орис. Това е прелестен метод за помиряване в обществото, потвърдил се към този момент в доста страни в Европа. Творците на тези монументи са наградени с най-високите държавни оценки в страните си.

Инициативата ни бе оповестена в медиите и получи безапелационна поддръжка от стотици жители и цивилен структури от всички краища на България и от всички етноси, с разнообразни политически и религиозни възгледи. Стотици хора подариха и средства за построяването на паметника. Така българите от столицата и страната показаха желанието си да бъдат съпричастни към дребните жертви на националните нещастия. Предложението ни получи кардиналното утвърждение на ОЕСУТ и основния проектант на София арх. Здравков и бе в съгласие от проф. арх. Атанас Ковачев – началник на екипа, разработващ Подробен устройствен план на „ Парк Борисова градина “.

След миналия първи стадий на разискването и преди втория стадий господин Трайчо Трайков обаче написа обществено, че паметникът бил „ пропагандно оборудване на комунизма “, че разделял хората, че под маската на респект към починалите деца се криели догмите от времето на оповестения за незаконен комунизъм,  че инициативният комитет бил „ мощно обвързван с неразкаялата се Българска социалистическа партия “… И тъй като не желал да е самичък в борбата против паметника, той намерено прикани да се изпращат отрицателни мнения в регион „ Средец “ и да се взе участие с тях с наличие във  второто разискване.

Като кмет господин Трайков няма право да натрапва мнение и да организира сбирки, вместо да изрази мнението си по време на второто разискване, на което той не пристигна. С тези си неочаквани апели господин Трайков опорочи и самото разискване, и концепцията. Като резултат в последните дни регионът бе засипан с отрицателни трудове, които може да се видят в уеб страницата на региона, много от тях - цялостни с обиди и груби ругатни по инициативния комитет, повтарящи тезите на кмета Трайков, заявяващи, че концепцията била излишък от марксическо ръководство, не било правилно, че има убити деца (!), хората от инициативния комитет водели мръсната си игра. И най-страшното: тези деца е трябвало да бъдат убити, защото… по това време сме се борили със руския тероризъм! „ Няма да допуснем нови антифашистки монументи! “, написа в доста от мненията. Това приказва доста зле за менталното положение на част от днешното ни общество, като се изключи че се оказва, че в цяла Европа господства комунистическо управление…

Кулминация на акцията на господин Трайков бе „ разискването “ на 19 юли т.г. Никакво разискване нямаше, имаше единствено едно сборище на арогантни хора, които с диви викове, писък и крясъци, с дюдюкания и тракане направиха невероятно да се приказва каквото и да било. Повечето викове нямаха нищо общо с поставената тематика, само че клеймяха и заплашваха комунизма, руснаците, незаконния социализъм и какво ли не още. Сред тях имаше познати физиономии от уличните бойни агитки, доста дейни бяха от придвижването „ Боец “ отпред с ръководителя му Георги Георгиев. По едно време развяха неонацистко знаме, има фотоси от вакханалията. Появи се и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев,но бързо напусна, откакто на всеослушание жигосах „ комунизма “.

Тези хора бяха пристигнали не да разискват каквото и да било, а да оплюят и срутен комунистическия предприемчив комитет, както сами крещяха. Бяха оставени да вилнеят на воля. Такова представление е неприемлив срам и позор не просто за столичния регион „ Средец “, само че и за която и да е институция в страната.

За сведение, в инициативния комитет за паметника влизат не мутри и напълно не „ мощно свързани с Българска социалистическа партия “, а известни, съществени и интелигентни хора, създатели писатели, скулптори и архитекти, публицисти, професори историци, адвокати, лекари. Никой от тях не заслужава нито обидите, нито хулите, нито държанието, на което станахме очевидци. Да не приказваме за гаврата с паметта на починалите към този момент основатели на комитета Анжел Вагенщайн и акад. Светлин Русев. Големият български ваятел проф. Иван Славов, основал безплатно плана за паметника, наблюдаваше мълчалив и покъртен протичащото се към него.

Категорично заявяваме, че не одобряваме и по никакъв метод не може да се одобри за законно т.нар.второ публично обсъждане на самодейността за паметника на децата жертви. Надяваме се това наше мнение да бъде взето поради.

 

За Инициативния комитет за паметника на децата:

Секретар Велиана Христова

20 юли 2023 година

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР