„Инициативи, които карат хората да виждат ежедневни предмети около себе ...

„Инициативи, които карат хората да виждат ежедневни предмети около себе

Прототипи на вертикални градини представиха днес студенти в SofiaLab

„ Инициативи, които карат хората да виждат ежедневни предмети към себе си и да им придават нова функционалности, са извънредно скъпи. Добавената цена на този план беше да трансформира тези предмети в градини. Градското земеделие става все по-актуално в нашето съвремие и ни оказва помощ да затворим цикъла готвене-хранене-производство. " - това показа Сава Кисляков, един от менторите на екипите, създавали отвесни градини.

4 прототипа на отвесни градини показаха през днешния ден студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия в SofiaLab. В екипите, разработили плановете за отвесни градини, участваха студенти, бизнесмени, специалисти по градинарство и земеделие, дизайнери, агроеколози и маркетинг експерти.

Инициативата „ „ Направи си самичък - комплект за отвесна градина " е на Асоциация за развиване на София, Зелена София и Фондация „ Приложни проучвания и връзки ", а задачата е поощряване на градското земеделие.

Авторите на плановете - студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия Деница Георгиева, Александър Соколов, Диана Горнишка и Амина Рамез, показаха направените прототипи. Одобрение получиха и четирите разновидността, като огромен интерес провокираха прототипите „ А-образна стълба " и „ Дървен резервоар със стена от мрежа ". И двата са независимо стоящи и подобаващи както за интериор, по този начин и за слагане навън, направени напълно от естествени материали. Още един от прототипите употребява структурата на стълбата, само че във вид за по-малки пространства. Разработен е елементарен и наличен направи си самичък модел от рециклирани бутилки.

И четирите прототипа ще бъдат сложени пилотно на няколко особено подбрани места в града - София Тех Парк АД, постройка на Столичната община, постройката на Централния кооперативен съюз, в СофиияЛаб на Асоциация за развиване на София, както и в общите пространства на жилищен блок.

След тестването на разработените прототипи от позиция освен на резистентност и функционалност, само че и резултат върху работната среда, в границите на плана е планувано да бъде разработено управление „ Направи си самичък отвесна градина ". С него всеки искащ просто и бързо да направи самичък своя лична отвесна градина от просто налични на маркета материали, както и да се осведоми какво е уместно да отглежда в нея по сезони.

Източник: cross.bg