Инициативен комитет внася 110 438 подписа срещу задължителното машинно гласуванеМоже

...
Инициативен комитет внася 110 438 подписа срещу задължителното машинно гласуванеМоже
Коментари Харесай

Връщат хартиените бюлетини за вота

Инициативен комитет внася 110 438 подписа против наложителното машинно гласоподаване
Може да се провежда и референдум

Българска социалистическа партия дадоха заден, може да гласоподават “шарено”

Да бъдат върнати хартиените бюлетини на очертаващите се наесен парламентарни избори ще гласоподават в зала депутатите идната седмица. В сряда - 29 юни, Инициативният комитет “Консервативно патриотично придвижване и граждани”, който събра подписите на над 110 438 българи единствено за 14 дни против наложителното машинно гласоподаване, ще внесе петицията в Народното събрание. Инициативният комитет ще изиска срещи с ръководителя на Народно събрание и всички шефове на парламентарни групи в деня на внасянето.

Ако позицията на 110 438 българи остане нечута или подценена от властта, Комитетът се ангажира да направи действия и да стартира организирането на народен референдум против тази порочна процедура, оповестиха от Инициативния комитет.

Очакванията са, че най-накрая тази седмица в дневния ред на Народно събрание ще влезе планът на Българска социалистическа партия за смяна в Изборния кодекс, който отлежава повече от два месеца в чекмеджето на към този момент някогашния началник на Народно събрание Никола Минчев. Той бе импортиран на 12 април от представители на алената парламентарна група, само че поради различия в обединението бе оставен на трупчета. Според правилника на Народното събрание, в случай че план не е гледан в комисия два месеца, по искане на депутати, може непосредствено да влезе в зала и да се гласоподава на първо четене.

На 15 юни ГЕРБ също внесоха свое предложение за промени в Изборния кодекс, което също е обвързвано с връщане на хартиените бюлетини. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова е безапелационна, че на гласоподавателите би трябвало да бъде възобновено правото да вземат решение по какъв начин да гласоподават - машинно и с хартиени бюлетини.

Предложението за смесено гласоподаване събира 132 гласа - толкоз са депутатите от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане”. Депутати от опозицията разясниха, че не е изключено социалистите да гласоподават “шарено”. Крум Зарков неведнъж декларира, че е изрично срещу връщането на хартиените бюлетини поради многото недействителни гласове и поправките в протоколите.

Привържениците на хартиените бюлетини репликират, че сбъркани протоколи има и при машините. Освен това при гласуването с устройства е допустимо и подправяне на резултатите и дават за образец изборите във Венецуела.

“Ако върнем хартиената бюлетина гласоподавателите ще се повишат с половин милион”, разяснява математикът проф. Михаил Константинов. Той напомни, че резултатът от машинното гласоподаване е, че гласоподавателите са намалели с по 600 000 души на двата последни вота. Проф. Константинов изясни, че неналичието на разбор на разписките от машинното гласоподаване е влошило мощно доверието в изборния развой.

От Има Такъв Народ и “Продължаваме промяната” са срещу връщането на хартиените бюлетини. Има и опасения, че като се отвори Изборния кодекс още веднъж ще завалят всевъзможни оферти за промени в изборното законодателство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР