Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектора Земеделие, не

...
Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектора Земеделие, не
Коментари Харесай

Браншови земеделски организации се обявиха против договореностите с властта

Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от бранша " Земеделие ", не поддържа постигнатите договорености по време на поредицата от срещи сред представители на държавното управление и няколко аграрни организации, по тази причина на 13 февруари (вторник) не престават митингите, написа в известие, изпратено от Инициативния комитет до медиите.

Исканията на организациите са за съответна политика в бранша, която да пази интереса на всички сектори и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев поради несправянето, съгласно тях, с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделяне и опълчване на неправителствените организации

Според Инициативния комитет нито една от неговите организации не е била позволена на масата на договарянията срещите в Министерския съвет (МС).
" Не сме съгласни шепа браншовици да показват, да поемат задължения и да  подписват съглашение от името и за сметка на целия бранш. Сблъскахме се с пропагандиране и вменяване в обществото, че настояванията ни са политически... Бяха регистрирани опити за всяване на боязън от органите на реда към българските фермери на разнообразни места в страната ", пишат от Инициативния комитет в известието.

Инициативният комитет продължава митингите по места от понеделник и готви митинг на13 февруари пред постройката на Министерския съвет.

Припомня ме, че представители на Инициативния комитет се събраха пред Министерство на земеделието и храните в понеделник, искайки оставката на министър Кирил Вътев.

" Приехме назначението на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава опция на човек, който от вътрешната страна познава проблемите. Това обаче ни натовари и с големи упования, че той ще навлезе във вътрешността в проблематиката и ще стартира разрешаването на проблемите ", сподели тогава Венцислав Върбанов, някогашен министър на земеделието и сегашен ръководител на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

По думите му тези упования не са били задоволени.

Снощи договарящите с властта аграрни организации, които също стачкуваха тази седмица, оповестиха, че спират ефикасните митинги от понеделник. Това стана на брифинг в Министерския съвет след среща сред премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители. Очаква се да бъде квалифициран текст на съглашение сред представителите на земеделския бранш и министър-председателя, който да бъде написан от всички.

" Имаме съгласие по трите типа точки в декларацията, които бяхме сложили в допълнение. Спираме ефикасните протестни дейности ", заяви ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

По думите му сред представители на сектора и Денков ще бъде квалифициран текст на съглашение, който да бъде утвърден от всички.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР