Инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) за разпространение, визуализация

...
Инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) за разпространение, визуализация
Коментари Харесай

Челопеч и Козлодуй отново лидери по заплати в страната

Инициативата на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за разпространяване, визуализация и разбор на общински данни – „ 265 истории за стопанска система ” (www.265obshtini.bg) – навлезе във втората си година. Усилието на ИПИ е подкрепено от водещи български компании и съдружие на бизнеса, като цели да увеличи знанието и разбирането за развиването на 265-те общини в България. Огромният интерес към оповестените данни и интерактивните карти на „ 265 истории за стопанска система “ трансфораха новата страница в една от най-успешните начинания на ИПИ през 2020 година

Къде са най-високите заплати в страната в навечерието на пандемията?

Традиционно данните за заплащането по общини провокират максимален интерес. ИПИ стартира втората годината на самодейността с карта на заплащането по общини през 2019 година Данните демонстрират междинната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правно отношение в 265-те общини в страната – това включва както наетите в частния, по този начин и наетите в публичния бранш. За първи път картата на заплатите дава и по-дълъг ред данни – обгръща интервала 2016-2019 година

Най-високата междинна брутна месечна заплата в България за 2019 година е в община Челопеч (2 431 лева.). На второ място е междинната заплата в община Козлодуй (2 133 лева.), следвана от Раднево (1 826 лева.) и Пирдоп (1 785 лева.). Столична община е на 5-та позиция (1 753 лева.), а топ 10 в страната се добавя от Гълъбово (1 732 лева.), Девня (1 614 лева.), Елин Пелин (1 469 лева.) и Панагюрище (1 431 лева.). За поредна година най-високите заплати в страната са в дребни общини с огромни работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и обвързвана с нея преработваща индустрия, както и в общините с доста огромни предприятия в енергийния бранш.

Прави усещане и мощното показване на индустриалните общини в периферията на най-големите стопански центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат 1) общините Елин Пелин, Божурище, Костинброд и Ботевград от необятната външна страна на София; 2) общините Девня, Суворово и Белослав в непосредствена непосредственост до Варна и 3) община Марица до Пловдив. Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развиване на услугите в границите на града – водени от бурния напредък в цифровата сфера, и мощна промишленост в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи положителни заплати.

 e949d3a2-72d3-0e00-0645-507be96a05d7

Източник: ИПИ, 265 истории за икономика

Положителните процеси преди пандемията водят до растеж в междинната заплата във всяка община в страната в интервала 2016-2019 година (виж карта на динамиката). Средната заплата на наетите лица в над половината от общините в страната бележи растеж сред 30% и 40% за три години. Начело още веднъж са дребни общини, като в топ 3 влиза община Крумовград, където междинната заплата нараства с 58% за интервала 2016-2019 година Последното е предизвикано от вложенията в добивната промишленост и резултата при доставчиците и обвързваните действия, и по-конкретно в областта на строителството. Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър растеж – в границите на 30-35%, принос за което има и растежът на наетите и заплатите в цифровата сфера.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР