„Инициативата „Един пояс, един път“ отваря нови възможности за насърчаване

...
„Инициативата „Един пояс, един път“ отваря нови възможности за насърчаване
Коментари Харесай

Лиляна Павлова присъства на откриването на Китайския инвестиционен форум в Прага

„ Инициативата „ Един пояс, веднъж “ отваря нови благоприятни условия за поощряване на вложенията и комерсиалното съдействие. Участието на България и на страните сътрудници от формата е от взаимна изгода. Отдаваме значение на разширението на свързаността с Китай, като считаме, че тя би трябвало да бъде развита освен във връзка с превоз и инфраструктура, а и в редица други сфери като промишленост, селско стопанство, енергетика, обучение и просвета, туризъм, осведомителни технологии “.

Това сподели министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова при откриването на Китайския капиталов конгрес в Прага през днешния ден, предадоха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

Министър Павлова е измежду почетните участници в срещата, която се организира под мотото: „ Възможности и провокации в съдействието сред 16+1 “ и под патронажа на президента на републиката господин Милош Земан. Организатори и домакини на събитието са Чешко-китайската камара за съдействие и Китайският Център за Икономическо Сътрудничество – CECC.



„ Страната ни желае и може да заеме своето почтено място в самодейностите за съдействие с Китай като страна с капацитет за транспортен и логистичен хъб, възползвайки се от своето стратегическо разположение сред Европа и Азия. Ние ще търсим синергия сред тази самодейност, „ 16 + 1 “, платформата за съгласуваност сред Европа и Китай, европейската транснационална транспортна мрежа “, сподели министърът за Българското председателство. Според нея България има капацитет да взе участие в самодейността „ Един пояс, идин път с построяването на знакови инфраструктурни планове като: автомагистрала „ Хемус”, ж.п. линия Варна-Русе, автомагистрала „ Черно море”, тунелът под Шипка, правата Русе – Свиленград, икономическа и индустриална зона Стара Загора. Проектите: Автомагистрала „ Хемус”, Автомагистрала „ Черно море” и ж.п. линията Варна-Русе са включени в Платформата за съгласуваност ЕС-Китай от 2017 година



Като съответен резултат от съдействието ни с Китай през м. юли в София беше подписано рамково съглашение за 1.5 милиарда евро сред Българската банка за развиване и Китайската банка за развиване, което планува финансиране за идващите 5 години в рамките за самодейността “Един пояс, един път”, напомни министър Павлова. Китай дава на страните от Централна и Източна Европа, които вземат участие в формата 16+1, 2 милиарда евро, като към 75% от тях са ориентирани към България. Тези средства ще бъдат употребявани за двустранни заеми от КБР към ББР и финансиране на разнообразни планове.

“За нас като член на Европейски Съюз е значимо да бъдат опазени политическите и стопански ползи, цели и полезности на Съюза - трудови, обществени и 2 екологични стандарти и резистентност, бистрота, пазарни правила, равно отнасяне и достъп “, уточни тя.



По време на форума министърът посочи и положителните благоприятни условия, които страната ни предлага за реализиране на вложения, като ниски данъчни ставки и облекчения, образована работна среда, развити индустриални зони и други Пред участниците в самодейността в Прага министърът за Българското председателство показа и плана за основаването на Глобален партньорски център в София, който ще дава съвещания и образования за поощряване на икономическото съдействие в границите на формата „ 16+1 “. Центърът ще предизвиква съдействието с Китай по метод, който кореспондира и следва нормите и законодателството на Европейския съюз, като от неговите услуги ще могат да се употребяват както европейски компании, които желаят да доближат китайските пазари, по този начин и китайски стопански субекти, които търсят опция за вложение в Европа “, изясни тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР