Инициативата е на оперния бас Момчил Миланов, кукления актьор Димитър

...
Инициативата е на оперния бас Момчил Миланов, кукления актьор Димитър
Коментари Харесай

По инициатива на русенски артисти театралните творци алармират за проблемите в сектора и предлагат решения

Инициативата е на оперния бас Момчил Миланов, кукления артист Димитър Пишев и режисьора Ивайло Ненов

В отворено писмо до всички институции в страната, които имат отношение към културата, създатели от разнообразни театри сигнализират за проблемите в бранша и оферират решения, оповестява.

В отвореното си писмо до президента, премиера, ръководителя на Народно събрание, до министрите на културата и финансите, до синдикалните водачи, до ръководителите на професионалните съюзи и парламентаристи актьори от цялата страна сигнализират за проблемите в бранша, които са свързани освен с финансирането, само че и с ръководството на културата. Инициативата е на трима русенски създатели - оперният бас Момчил Миланов, кукленият артист Димитър Пишев и режисьора Ивайло Ненов.

Режисьорът Ненов разяснява проблемите и вероятните им решения. Всичко потегля от прословутата методика за финансиране, която в действителност брои билетчета:

" Методиката има потребност от доста тежка актуализация, с цел да можем в действителност да върнем смисъла от театри, опери, куклени театри. Най-важното нещо е привикване на необятна полемика, на която да се слагат основите и да се види накъде вървим. Секторът става извънредно неприветлив за млади експерти поради доста ниското възнаграждение. В бъдеще в случай че не се вземат ограничения, тези проблеми ще бъдат пагубни ".

По различен метод казано - модерният спектакъл и халтурата са под един знаменател и по този начин не театърът възпитава усет и построява критерии към изкуството, а салонът диктува, поръчва музиката.

" За мен по-важното е държавните театри, отвън столицата, да извършват своите районни функционалности – да отглеждат своите аудитории. Министерството на културата би трябвало да направи по този начин, че тази методика да подтиква това нещо ", безапелационен е Ненов.

Това звучи трагично, не тъй като е казано от режисьор в драмата, а тъй като е съществено - липсва политика, ориентирана към културата на младежите и отговорност към тези, които въпреки всичко са поели по пътя на творчеството.

Отвореното писмо е изпратено и получено. Артисти от цялата страна чакат отговор. И решения.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР