Инициатива за спасяване на емблематична сграда в Пловдив подеха общинският

...
Инициатива за спасяване на емблематична сграда в Пловдив подеха общинският
Коментари Харесай

Политици с инициатива за спасяването на емблематична сграда в Пловдив

Инициатива за избавяне на емблематична постройка в Пловдив подеха общинският консултант и водач на “Да, България ” в града Веселина Александрова , депутатът Манол Пейков и някогашният кандидат-кмет на регион “Централен ” Чило Попов . Заедно с други народни представители и локални политици от “Продължаваме Промяната – Демократична България ” те внесоха в Министерството на културата писмо с апел за възобновяване статута на културна полезност и на първичния тип на триетажната многофамилна постройка, намираща се на ул. “Цар Иван Александър ” и ул. “Густав Вайганд ” .

В писмото, връчено през днешния ден на зам.-министрите на културата арх. Чавдар Георгиев и Виктор Стоянов от Манол Пейков и Чило Попов, се показват три аргумента. Първо, че издигнатата преди век къща е имала до 2012 година статут на недвижима културна полезност , когато по неразбираеми аргументи и без аргументация тя е била заличена от описите на Националния институт за недвижимо културно завещание.

Второ, че постройката е знаков образец за публикувания в региона архитектурен жанр със сецесионови и неокласически детайли и пропорции и е значим детайл от присъщия образ на целия отбор от здания и детайли на градската среда в съседство. Трето, че досега за парцела няма утвърден архитектурен план за нова постройка и е неприемливо почналото ѝ разрушение. А общинският План за сигурност и здраве служи единствено за предлог за разрушаването ѝ, до момента в който тя е очевидно постоянна и с сменен покрив.

В писмото се упорства да стартира процедура по даване на статут на недвижима културна полезност на постройката и да се ревизира за какво той е бил анулиран през 2012 година, както и на какво съображение за нея се ползва Плана за сигурност и здраве. Иска се неотложно предписание за прекъсване на разрушителните действия до даването на статут на постройката на недвижима културна полезност, а на притежателя на парцела да бъде указано да предприеме незабавни ограничения за възобновяване на първичния тип на постройката и да укрепи и оформи всички декоративни архитектурни детайли в тяхната целокупност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР