Инициатива за национална подписка срещу задължителния машинен вот представят в

...
Инициатива за национална подписка срещу задължителния машинен вот представят в
Коментари Харесай

Консерватори - патриоти скочиха срещу машинния вот

Инициатива за национална подписка против наложителния машинен избор показват в пресклуба на Българска телеграфна агенция общественици, публицисти и специалисти, проведени под името „ Консервативно-патриотично придвижване и жители ". Участниците са политическият психолог проф. Антоанета Христова, издателят на " Труд " Петьо П. Блъсков и татко му Петьо Блъсков, притежателят на ПИК Недялко Недялков, ММА- боецът Станислав Недков – Стъки, Николай Бареков и други.

Те упорстват за промени в изборния кодекс, като се вкара гласуването по желание - т.е. с хартиена бюлетина и машина, и това да важи за всички типове избори във всички секции. Според тях машинното гласоподаване е провокирало отлив всеобщ отлив на гласоподаватели и поради това през днешния ден България има парламент и президент с рекордно ниска социална поддръжка - към 30%.

Според Недялко Недялков старта на самодейността беше дадена в петък, а до нощес са събрани над 60 хиляди подписа. Може да се гласоподава до 20 юни.

" На 22 юни всички ще окомплектоване целия лист в обща листа и ще го внесем в Народно събрание, на ръководителя Никола Минчев и всички парламентарни групи ", сподели Недялков.

По думите му това е една подготовка и в случай че не бъде чут гласа на всички подписали се, които последователно ще се усилват и в случай че не бъде видяно от политиците, ще се пристъпи към иницииране на народен референдум за метода на гласоподаване.

Соня Колтуклиева съобщи, че съгласно социологически изследвания 200 хиляди души със усложнения не са могли да упражнят правото си на глас.

Станислав Недков съобщи, че това не е спонтанна акция.

" Още предходната година организирахме митинг, на който имахме две елементарни претенции: първо, президентът Румен Радев да наложи несъгласие за признатия закон за изборите. И второ, група депутати, дали своят вот срещу този закон, да сезират Конституционен съд. Съдът позволи, че е конституционно съгласно това гласоподаване, само че с ангажимента след изборния ден да се броят контролните разписки и да се съпоставят с бележката от машината. Това не се случи и това прави този Изборен кодекс неконституционен ", сподели още той.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова пък съобщи, че когато едно общество стигне до някакво равнище на развиване на демокрацията, напълно не значи, че оттова почва да се надгражда. " Защо вземат решение жителите внезапно, че би трябвало да си доведат властнически водач? Защото нямат доверие в избора на тяхното посланичество. Колкото по-малко гласоподават, толкоз повече представителството е нелегитимно ", сподели още проф. Христова.

" 31 година след началото на измененията предходната година против демокрацията в България бе осъществен атентат. Атентатът беше против едно от основополагащите неща на демокрацията - правото на избор. Без правото на избор няма народна власт. То бе отнето от политическите сили и Конституционен съд ", сподели от своя страна Петьо Блъсков.

По думите му този атентат е бил добре проведен.

" Трябва да възстановим едно главно право на жителите - правото на избор, по какъв начин да се е гласоподава. А що се отнася до машините - това е една подигравка с вота на хората ", добави още той. И даде образец с използването на този модел единствено във Венецуела, а в същото е неразрешен от Германия.

" Венецуела и България гласоподават с машини. Друга страна, която гласоподава - Монголия, и може би част от Малдивите. Никъде по света финалния резултат не се взима от машините, а от разписките ", пък изясни Николай Бареков.

Според него най-вероятно в машините са заложени предварителни логаритми. " Нямаме достъп до самите машини, разписките, нито до одита ", добави още той.

" ЦИК няма какво да каже. Дошло е време народът да каже, и то освен за хартиената бюлетина, а и за всичко останало в нашия живот ", сподели журналистът Юлий Москов.

Предложението на Българска социалистическа партия за връщане на хартиената бюлетина внесе нов разкол в ръководещата коалиция, обаче среща отпор по тематиката от другите 3 партии в обединението - “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Има подобен народ”, са срещу връщането на хартиената бюлетина.

Категорично за хартиения избор обаче са ГЕРБ, а Движение за права и свободи упорства, че хората би трябвало да имат избор.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР