Инфраструктурата в Русе е на русенци и отговорността тя да

...
Инфраструктурата в Русе е на русенци и отговорността тя да
Коментари Харесай

Община Русе започва мащабна кампания за подобряване на градската среда

„ Инфраструктурата в Русе е на русенци и отговорността тя да се усъвършенства е наша “, съобщи кметът Пенчо Милков на публичното разискване за вдишване на дълготраен заем за главен ремонт на русенските улици и тротоари. 

Община Русе стартира акция за огромно възстановяване на градската среда, като се планува парите да бъдат обезпечени от общинския бюджет, от страната и с кредитни средства.

За първи път през 2022 година Община Русе обезпечи над 5 млн. лева лични средства за поправки на междублоковите пространства и бяха ремонтирани паркингите на над 60 жилищни блока в кв. Здравец и кв. Здравец Север-2. По думите на кмета през идната година ще се заложи не по-малка сума от локалния бюджет за поетапното и редовно асфалтиране и в други квартали.

3,2 млн. лева към този момент бяха отпуснати на Общината с решение на Министерския съвет и те са за главен ремонт на основните улици „ Плиска “, „ Доростол “, „ Солун “ и „ Тулча “, по които всекидневно минават хиляди русенци. 

„ Освен тези средства, имаме потребност и от спомагателни, които ще употребяваме посредством заем. Предвид актуалната икономическа конюнктура и разбора, който сме правили, най-бързо нарастват строителните материали “, сподели Пенчо Милков. 

Максималната сума на кредитното финансиране е 12 млн. лева, като гратисният интервал, в който Общината няма да заплаща отговорности, е 2 години. В същото време ще има опция парите бързо да бъдат вложени и ремонтите да се извършат в границите на 24 месеца.

Стойността на заема е избрана на база на количествено-стойностни сметки на пътни инженери и е съобразена с темповете, с които изпълнителите биха се справили със строителните действия.

Предвижда се със средствата да бъдат ремонтирани над 28 обекта в сериозно положение в целия град, на които не е осъществяван главен ремонт през последните години (121 830 кв. м. улични платна и 32 204 кв. м. тротоари).

Критерият за избор на улиците е те да са с огромна транспортна натовареност, значителност за кварталите и да не са ремонтирани главно през последните няколко години. 

За всяка улица ще бъде осъществено планиране и главен ремонт на пътната настилка и тротоарите. Зам.-кметът Магдалина Илиева посочи, че там, където велосхемата на Русе планува велоалея, такава ще бъде проектирана и построена. 

Ако общинските съветници одобрят взимането на заема, Общината стартира процедура  на спортен принцип, в която финансови институции ще оферират най-изгодните за Община Русе кредитни условия. 

Лихвата се образува от главния лихвен % + закрепена надбавка не повече от 4 пункта годишно, като банките ще се конкурират с оферти, по-ниски от тази стойност.

На русенци бе представена , съдържаща улиците, които се планува да се асфалтират със заемните средства, тези, които ще бъдат изцяло асфалтирани от ВиК след привършване на Водния цикъл, и тези, които са били ремонтирани в последните 10 години. 

Кметът прикани жителите да се осведомен с данните и да споделят оферти на формалния имейл на Община Русе [email protected]
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР