Информираният избор на застраховка е в основата на удовлетвореността ни

...
Информираният избор на застраховка е в основата на удовлетвореността ни
Коментари Харесай

На каква стойност да застраховате имуществото си

Информираният избор на застраховка е в основата на удовлетвореността ни като консуматори. Разумният метод е, вместо да се водим единствено по цената, да се срещнем в елементи с изискванията по полицата и да ги съобразим с нашите самостоятелни потребности, поучават от Асоциация на българските застрахователи.
 
Един от доста значимите въпроси, на които да обърнем внимание при избор, е каква база се дефинира застрахователната стойност. И не на вятъра -  това изискване има въздействие върху размера на компенсациите. Два са главните разновидността за образуване на обезщетение – на възстановителна стойност и на действителна стойност.

На коя от двете бази се образува компенсацията по вашата лавица е посочено общите условия на застраховката. Това изискване въздейства върху цената на полицата, като застраховките „ на действителна стойност “ са относително по-евтини. На пазара се оферират застраховки в двата разновидността и може да изберете този, който ви удовлетворява.
 
 Какво значи „ на възстановителна стойност “?
 
Най-общо значи, че се изплаща обезщетение в размер, задоволителен да възстановите повреденото или унищоженото имущество. Например, в случай че хладилникът ви, платен преди 3 години за 1300 лева, е повреден поради рисково събитие, то застрахователят ще ви обезщети със сума близка до тази, която би била задоволителна, с цел да си купите нов ледник с сходни характерности.

Как да определим застрахователната сума по полицата за парцела
   
Какво значи „ на действителна стойност “?
 
При образуване на компенсации на база „ действителна стойност “ се регистрира овехтяването на имуществото и в тази връзка сумата, която се изплаща, се понижава със съответния % на овехтяване. Ако се върнем на горния образец, то застрахователят ще понижи цената на хладилника, съгласно годините употреба и ще изплати разликата като обезщетение.
 istock istock
При по-малки вреди и при някои типове вреди разликата в размера на компенсациите при другите бази може да е минимална, само че тя оказва въздействие при по-сериозни рискови събития.
 
И най-после дано още веднъж приключим с най-важното обръщение – наша персонална отговорност е да защитим своя дребен свят,  дома ни, и да запазим благосъстоянието и финансовата си непоклатимост. Застраховките „ Домашно имущество “ ни оказват помощ да го създадем, споделят от асоциацията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР