Информацията за повишен радиационен фон в областта на Чернобил (и

...
Информацията за повишен радиационен фон в областта на Чернобил (и
Коментари Харесай

Как калиевият йодид помага срещу радиация? Странични ефекти и рискове

Информацията за нараснал радиационен декор в региона на Чернобил (и по-късно – слуховете за АЕЦ „ Запорожие “) провокира у нас увеличено търсене на йодни лекарства, като за шест дни аптеките са продали количества като за цяла година.

И по този начин, за какво тъкмо йод и по какъв начин един елементарен детайл като йода може да ни отбрани против радиация?
Краткият отговор е, че йодът не може да се справи с директните последствия от радиацията, само че може да помогне по някакъв индиректен метод на организма.

Йодът не отблъсква свободно летящите неутрони и не отстранява радиоактивния прахуляк от питейната вода. Обаче може да промени държанието на организма, по този начин че да понижи риска, който съставляват радиоактивните материали.

Да стартираме с няколко елементарни въпроса.

Какво е радиация?

Радиацията е форма на сила, която участва на всички места към нас. Съществуват разнообразни типове радиация, някои от които имат повече сила от други.

Какво е радиоактивно замърсяване?

Радиоактивно замърсяване поражда, когато радиоактивен материал се отсрочва върху или в обект или човек. Радиоактивните материали, изпуснати в околната среда, могат да причинят замърсяване на въздух, вода, повърхности, почва, растения, здания, хора или животни. Замърсеното лице има радиоактивни материали върху или вътре в тялото си.

Какво е калиев йодид (KI)?

Йодът, както всички съществени детайли, се среща в разнообразни „ изотопи “ или версии на детайла. Всеки изотоп на йода има идентичен брой протони (53), само че броят на неутроните варира. В природата има единствено един постоянен изотоп на йод: йод-127, който има 53 протона, 74 неутрона и незначителна радиоактивност. Но в случай че атомите на урана се разбият, те се разделят на по-малки атоми, най-много йод-131.

Калиевият йодид (с химическа формула KI) е сол на постоянен (нерадиоактивен) йод. Стабилният йод е значим детайл, нужен на организма за производството на хормони на щитовидната жлеза. Повечето от постоянния йод в телата ни идва от храната, която ядем. KI е постоянен йод в лекарствена форма.

Какво може да направи KI (калиев йодид)?

Ако радиоактивен йод се освободи във въздуха след радиологично или нуклеарно събитие, той може да бъде вдишван в белите дробове. В множеството случаи, откакто радиоактивният йод влезе в организма, щитовидната жлеза бързо го усвоява.

Разликата сред йод-127 и йод-131 е дребна, единствено четири неутрона. Но йод-131 е радиоактивен, изстрелва неутрони и бързо се разпада, с интервал на полуразпад от единствено осем дни, което значи, че половината от него ще остане по-късно време. Нашето тяло обаче не може да направи разликата сред тези два изотопа и щитовидната жлеза ще абсорбира както йод-131, така йод-127. И откакто се всмуква, този йод ще остане в организма, изхвърляйки радиация в близките тъкани и увреждайки ДНК. Тъй като KI работи, с цел да блокира внасянето на радиоактивен йод в щитовидната жлеза, той може да помогне за предпазването на тази жлеза от увреждане.

Какво не може да направи KI (калиев йодид)

KI не може да отбрани елементи от тялото, разнообразни от щитовидната жлеза, от радиоактивния йод. KI не може да защити организма от други радиоактивни детайли с изключение на йод. Ако няма радиоактивен йод в атмосферата, тогава приемането на KI не пази и няма смисъл.

Как работи KI (калиев йодид)?

Щитовидната жлеза не може да направи разликата сред постоянен и радиоактивен йод и ще всмуква и двете. KI работи, като блокира проникването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза. Когато човек приема KI, постоянният йод в лекарството се всмуква от щитовидната жлеза. В KI има толкоз доста постоянен йод, че щитовидната жлеза ще бъде „ задоволена “ и не може да всмуква повече йод – нито постоянен, нито радиоактивен – през идващите 24 часа.

Доколко KI може да отбрани?

Важно е да се знае, че KI може да не обезпечи на човек 100% отбрана против радиоактивен йод. Колко добре KI блокира радиоактивния йод зависи от:

Колко време минало сред замърсяването с радиоактивен йод и приемането на KI (колкото по-рано човек приема KI, откакто е бил изложен на радиоактивен йод, толкоз по-добре); Колко бързо KI се всмуква в кръвта и; Общото количество радиоактивен йод, на което е изложен човек.

Единична доза KI пази щитовидната жлеза за 24 часа. Приемането на по-висока доза KI или приемането на KI по-често от предложеното не предлага повече отбрана и може да аргументи тежко заболяване или гибел.

Кой може да приема KI (калиев йодид)?

Щитовидните жлези на плода и на бебето са най-застрашени от увреждане от радиоактивен йод. С възрастта риска от увреждане от радиоактивен йод понижава.

Възрастни над 40 години не би трябвало да одобряват KI (калиев йодид), с изключение на ако не се чака замърсяване с доста огромна доза радиоактивен йод.

Възрастните над 40 години е минимум вероятно да развият рак на щитовидната жлеза или увреждане на щитовидната жлеза след замърсяване с радиоактивен йод, само че по тази причина пък по-често имат алергични или други нежелани реакции от KI.

Медицински положения, които могат да създадат нездравословно приемането на KI (калиев йодид)

Може да е нездравословно за някои хора да одобряват KI заради високите равнища на йод в това лекарство. Не би трябвало да приемате KI, в случай че:

Знаете, че сте алергични към йод (Ако не сте сигурни за това, консултирайте се с Вашия доктор. Алергията към морски блага или миди не значи безусловно, че сте алергични към йод.) ИЛИ. Имате избрани кожни болести (като дерматит херпетиформис или уртикария-васкулит).

Дози

KI може да бъде под формата на хапче или пренаситен разтвор. Според FDA следните дози са подобаващи за приемане след вътрешно замърсяване с (или евентуално вътрешно замърсяване с) радиоактивен йод:

Новородени от раждането до 1-месечна възраст би трябвало да получават 16 mg (¼ от таблетка от 65 mg или ¼ mL разтвор). Тази доза е както за кърмачета, по този начин и за новородени, които не се кърмят. Бебета и деца сред 1 месец и 3 години би трябвало да одобряват 32 mg (½ от таблетка от 65 mg ИЛИ ½ mL разтвор). Деца на възраст сред 3 и 18 години би трябвало да одобряват 65 mg (една таблетка от 65 mg ИЛИ 1 mL разтвор). Децата с тегло по-голямо или равно на 70 кг би трябвало да одобряват цялостната доза за възрастни, без значение от възрастта им. Възрастните би трябвало да одобряват 130 mg (една таблетка от 130 mg ИЛИ две таблетки от 65 mg ИЛИ два ml разтвор). Жени, които кърмят, би трябвало да одобряват дозата за възрастни от 130 mg.

Какви са страничните резултати на KI (калиев йодид)?

Страничните резултати на KI (калиев йодид) могат да включват стомашно или стомашно-чревно разстройство, алергични реакции, обриви и инфектиране на слюнчените жлези.

Когато се приема съгласно рекомендациите, KI (калиев йодид) може да аргументи редки неподходящи последствия за здравето, свързани с щитовидната жлеза.

Тези редки нежелани реакции са по-вероятни, в случай че човек:

Приема по-висока от препоръчваната доза KI Приема лекарството в продължение на няколко дни Има към този момент съществуващо заболяване на щитовидната жлеза.

Кога би трябвало да се взема KI?

След радиологично или нуклеарно събитие локалните служби за публично опазване на здравето или ръководство на изключителни обстановки ще кажат на обществеността дали има потребност да се приема KI или други защитни дейности.

Понастоящем няма нараснала радиоактивност и няма такива рекомендации.

Използването на йодни добавки, които не са утвърдени от здравните регулатори, не подсигуряват сигурност или резултатност. Йодната смес не е лекарство против радиация, тя е за външно приложение и носи евентуално риск от изгаряне на хранопровода при перорален банкет.

Дали са помогнали хапчетата KI след повредата в Чернобил?

 Кадър от минисериала „ Чернобил “ демонстрира по какъв начин хеликоптерите изхвърлят пясък и бор, с цел да спрат изпускането на радиоактивни материали. Кредит: HBO

Според публикация, оповестена през април 2000 година в списание Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, честотата на рак на щитовидната жлеза в Украйна при деца под 15-годишна възраст се е нараснала от по-малко от 1 на 1 милион до 3 на 1 милион. В Беларус тя скоча до 30 на 1 милион. А в Гомелска област в Беларус, един от най-тежко засегнатите райони, случаите на рак на щитовидната жлеза при деца набъбват до 100 на 1 милион. (Чернобил е единствено на 20 км от границата с Беларус.) Повишените равнища на рак се появяват единствено четири години след повредата и децата, родени след детонацията, развиваха рак на щитовидната жлеза не по-често от естественото.

Не е ясно, пишат създателите, доколко йодните хапчета са избавили нечии животи. След случая е бил раздаван калиев йодид, означават създателите, само че тези дейности „ са почнали с няколко дни след случая и са били много безредни “.

Хората, живеещи в региона, може също да са били доста податливи на отравяне посредством радиоактивен йод, пишат откривателите.

„ Лекият йоден недостиг в района към Чернобил може… да повлияе на радиационната доза “, пишат те, „ посредством увеличение на количеството насъбран йод и увеличение на размера на жлезата, в която е отсрочен, което също по този начин може да промени самият радиационен резултат. “

Остава неразбираемо какъв брой живота могат да спасят йодните хапчета след нуклеарна злополука, но не забравяйте, че използването им може да бъде и рискова.

Източници:

offnews.bg

Radiation and Potassium Iodide (KI), Centers for Disease Control and Prevention

Potassium Iodide (KI), Centers for Disease Control and Prevention

Why Did People Take Iodine Pills After Chernobyl Exploded?
Rafi Letzter, Live Science.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР