Информацията от доклада на Държавна агенция Национална сигурност“ (ДАНС) съдържа

...
Информацията от доклада на Държавна агенция Национална сигурност“ (ДАНС) съдържа
Коментари Харесай

ЦИК: В доклада на ДАНС има смущаваща информация

И нформацията от отчета на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой и компрометиране на машинното гласоподаване. Това каза в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Тя означи още, че в преписката на ДАНС се съдържа повече информация, освен че е сниман хеш кодът. 

По тематиката представителят на ЦИК Росица Матева разяснява пред NOVA, че с информацията за снимането на хеш кода се вкарва в подвеждане цялото общество.

" Това е общественият код, който се дава на всички комисии, не приказваме за тези дейности и този код, а за дейности, осъществени на 25 октомври, отвън всевъзможни процедури и правила ", съобщи Матева.

Общинската изборна комисия (ОИК) – Столична община смята, че решението на ЦИК не поражда обвързващо деяние. Това се отбелязва в решение на ОИК, оповестено на уеб страницата на комисията на 28 октомври в 00:47 ч. По мотив това решение на ОИК ръководителят на ЦИК  означи, че няма по какъв начин да се появи машина в изборна секция.

ЦИК е дала напътствие машините за гласоподаване да не напущат склада и да не бъдат превозени до изборните секции, уточни Нейкова.

Ангажиментът при превозването на изборните материали, в това число и машини за гласоподаване, е обвързван единствено със съпровождането им, оповестиха по-късно от Министерство на вътрешните работи в своя позиция.

" Министерство на вътрешните работи ще извърши закона. В днешния ден ще поемем под защита всички изборни секции ", заяви основният секретар на министерството Живко Коцев в телевизионно изявление. 

Междувременно стана ясно, че е импортирана тъжба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на ЦИК да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. 

Върховен административен съд ще се произнесе по тъжба против решение на ЦИК най-рано в понеделник, оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда.

А политически сили приканиха отчетът на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване да бъде оповестен. Те желаеха от председателя на националното заседание Росен Желязков и министър-председателя Николай Денков отчетът да бъде оповестен, тъй като съгласно тях няма гриф за сигурност и тъй като по този начин ще бъдат избегнати опити за политически спекулации.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР