Информацията, че Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ -

...
Информацията, че Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ -
Коментари Харесай

Светият синод не се е занимавал с украинския въпрос

Информацията, че Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ - БП) е подкрепила автокефалията на Православната черква на Украйна, публикувана от украински уеб сайтове на 26 януари, не е достоверна. Това твърди един от представителите на Българската православна църка (БПЦ).
"...категорично заявяваме, че Св. Синод не се е занимавал с въпроса, обвързван с Украйна, и няма никакво решение на висшия орган на БПЦ - БП за основания канонически казус”, се споделя в известие на Старозагорския митрополит Киприан. Той е ръководител на особено основаната при Св. Синод на БПЦ комисия по въпроса, обвързван с църковния ерес на територията на Украйна,
Комисията към момента няма мнение по създалия се канонически проблем, тъй като изследва документите по основаната обстановка. Владиката приканва медиите и православните християни да се доверяват по този въпрос единствено на информация, която излиза само от Синода, с цел да се избегнат всевъзможни тълкувания за църковния проблем в Украйна.
Припомняме, че през октомври Вселенския патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна черква от Московската патриаршия, която дефинира това решение за пагубно и реши да приключи връзките си с Цариградската патриаршия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР