Информация за Ковид 19 и превозни средства е най-често търсената

...
Информация за Ковид 19 и превозни средства е най-често търсената
Коментари Харесай

Атанас Темелков: Ще осигурим на гражданите и бизнесът инструменти, с които да контролират публичните данни

Информация за Ковид 19 и транспортни средства е най-често търсената на Портала за отворени данни

„ Един от значимите фактори за дейно електронно ръководство е целенасоченото ръководство на ресурса от данни, с който разполага обществения бранш. Преди по-малко от месец, Европейската комисия предложи Акт за ръководство на данните, като една от задачите на този документ е да координира националните практики и политики в поддръжка на междусекторното потребление на данни, като се придържа към правилата на Европейската рамка за оперативна съгласуемост ". Това съобщи Атанас Темелков, ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство " при разкриване на онлайн конференцията „ Отворен разговор за отворени данни ", проведена от ДАЕУ. „ Ще осигурим инфраструктура за сполучливото и дейно приложение на европейските стандарти за върховен обединен пазар за данни, само че най-важното за нас е да изградим доверие в потребителите, че данните им се събират, обработват, съхраняват и популяризират в сходство с европейските полезности ", добави той. „ Информация, оповестена на Европейския Портал за данни, демонстрира, че за поредна година, България усъвършенства политиката си за отворени данни, в това число посредством разширените функционалности на националния си портал и национални механизми за съгласуваност сред секторите. Това демонстрира, че вървим в вярната посока ", акцентира ръководителят на ДАЕУ и добави, че организацията е ангажирана, като админ на Портала за отворени данни да обезпечи на бизнеса и жителите принадлежности, с които да управляват обществените данни.

Порталът за отворени данни, управляван от Държавна организация „ Електронно ръководство " беше показан по време на онлайн конференцията. Като обществена уеб основана осведомителна система, той обезпечава публикуването и ръководството на информация за наново потребление в отворен, машинночетим формат. Данните са свободно налични и могат да бъдат употребявани за търговски и нетърговски цели. „ Като админи на Портала, подсигуряваме, че отворената информация, която се разгласява, е събрана и обработена от достоверни източници, каквито са административните органи ", разгласи Рени Борисова, специалист от ДАЕУ. Тя показва добавените нови функционалности за админите от обществения бранш, които да подобрят качеството на метаданните и наличието на наборите от данни. „ Включени са принадлежности подпомагащи достоверността и сигурността на информацията, основани са и нови секции с автоматизирано оповестена, настояща информация под формата на динамични данни и такива в табличен тип, включително и раздел " COVID-19. България в съдействие с Европейска комисия поставя старания за опростяване на достъпа до набори от данни посредством обезпечаване на единно звено за достъп и последователно даване на подобаващи набори от данни от публичния бранш ", сподели още Рени Борисова. И добави, че информация за Ковид 19, транспортните средства и Търговския указател са най-често търсените отворени данни. От началото на 2020 година до в този момент потребителите на Портала за отворени данни са 238 917 души, като за последния месец техният брой е 28 582.

Участниците в онлайн конференцията дискутираха тематики, като силата на информацията, модерни трендове в отбраната на персоналните данни, отворените данни като провокации пред администрацията.

Според Красимир Божанов, шеф на дирекция „ Модернизация на администрацията " в Министерски съвет, анализирайки тематиките като достъп до социална информация и отворени данни, и следейки полемиките в обществените мрежи е видно, че би трябвало да се работи в посока възстановяване на информацията и обсега на данните, които се разгласяват на Портала за достъп до социална информация към Министерски съвет и Единния информативен портал за Ковид 19. „ Не мога да не отбележа обстоятелството, че България беше една от първите европейски страни, която още през април 2020 година сътвори народен портал, с подробна информация за ковид ", сподели Божанов.

Мария Матева, член на КЗЛД засегна тематики, свързани с разпоредбите във връзка с свободното придвижване на персонални данни. Според нея тяхното свободно придвижване в границите на Европейски Съюз не се лимитира, нито се не разрешава. „ Свободата, която се дава с Регламента за отбрана на персоналните данни, значи да бъдем извънредно виновни с инструментите и механизмите при тяхното култивиране ", сподели Матева. И добави, че КЗЛД е поела ясни задължения да даде цялостни решения за отбрана на персоналните данни..

Според Павел Иванов, изпълнителен шеф на Института по обществена администрация информацията в близо 17 000 административни регистри е фрагментирана и разпръсната. „ Данните, които са в тях би трябвало да се валидират. Необходима е цялостна регистрова промяна в страната и непрекъснато възобновяване на данните в тях, с цел да не губят те своята бизнес стойност и да са потребни за хората. Държа да подчертая, че партньорството сред държавния, неправителствения и частния бранш в тази тенденция е извънредно значимо ", съобщи Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР