Информационно подвеждане и лоша потребителска преценка са два основни фактора,

...
Информационно подвеждане и лоша потребителска преценка са два основни фактора,
Коментари Харесай

Информационно подвеждане и лоша потребителска оценка довели до паниката по бензиностанциите

Информационно заблуждение и неприятна потребителска преценка са два съществени фактора, които са довели до суматохата и опашките за презапасяване с горива по бензиностанциите от предходната седмица.

Това съобщи през днешния ден пред енергийната комисия в Народното събрание Живодар Терзиев - ръководител на Българската петролна и газова асоциация.

Комисията извика организацията, с цел да разбере повече детайлности по отношение на събитията от вечерта на втори март и с цел да получи повече изясненост по отношение на обстановката на петролните пазари.

Припомняме, че на втори март в обществените мрежи започнаха да се появяват стотици фотоси на големи опашки по бензиностанциите, до момента в който в това време вървеше слух - и в мрежите, и на място в бензиностанциите - че от другия ден цената щяла да скочи с големи проценти и да доближи до 4 лева за литър. Към днешна дата тя не е минала даже 3 лева за литър приблизително за страната.

В основаването на суматохата се включиха интензивно от ГЕРБ, чиито публични профили бълваха фотография след фотография с опашки от коли, в това число посредством спонсорирани изявления. Хората от ден на ден се шокираха и тичаха към бензиностанциите.

Е, през днешния ден стана ясно, че причина - справедлива - за такава суматоха просто е нямало. Дефицит на горива в България няма, нито пък е имало тогава действителна причина за шоково повишаване на цените на горивата.

Делян Добрев от ГЕРБ, който на втори март изиска държавта да отвори своя запас, с цел да успокои пазара, през днешния ден още веднъж опита да застъпи тази теза и да изясни, че държавното управление работило несъответстващо. Любезно му бе напомнено, че директивата на Европейски Съюз във връзка с запасите споделя, че те се изливат на пазара не с цел да поправят ценови флуктуации, а да запълнят недостиг. Какъвто още веднъж бе повторено - просто е нямало.

Междувременно и Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че инспекцията й не е разкрила данни за антимонополни нарушавания от втори май, т.е. - не е разкрила картелно решение за повдигане на цените. И въпреки че Комисия за защита на конкуренцията по принцип в никакъв случай не намира проблем в този бранш, то наподобява, че сега има право, тъй като цените не се качиха шоково, остана само опитът на политически играчи да изведат политически дял от суматохата.

Според Комисия за защита на конкуренцията даже дребни бензиностанции да са спекулирали с цените, те не са в господстваща позиция на пазара и не могат да бъдат глобени. Комисия за защита на конкуренцията не глоби далавера по принцип.
Какво ни чака
Цените ще порастват, само че евентуално гладко и не фрапиращо. Това е обобщението от думите на петролната асоциация от през днешния ден. Разбира се, това са единствено прогнози, никой не знае какво може да стане на следващия ден и по какъв начин ще реагира пазара.

Според Живодар Терзиев обаче, нефт в България ще има. Остава само въпросът на каква цена. България внася 80% от суровия петрол от Русия, 20% - от Ирак. Дори да може да бъде обърната парадигмата, то тогава е неразбираемо " какъв брой бързо, на каква цена и може ли да пристигна до Черно море този нефт ", попита Организацията.

Асоциацията наподобява не поддържа и понижаване на Данък добавена стойност и акцизи за този бранш. За акцизът е ясно - той е най-ниският в Европейски Съюз и надали ще получим нотификация от Европейска комисия. Що се отнася до Данък добавена стойност - финансовият министър Асен Василев е срещу диференциацията, срещу е и самият Терзиев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР