Информационната агенция Асошиейтед прес (AP) уволни репортерa, който съобщи, позовавайки

...
Информационната агенция Асошиейтед прес (AP) уволни репортерa, който съобщи, позовавайки
Коментари Харесай

Журналистът, който съобщи, че руски ракети са паднали в Полша, е уволнен

Информационната организация " Асошиейтед прес " (AP) уволни репортерa, който заяви, базирайки се на източник в американското разузнаване, че

35-годишният Джеймс Лапорта е бил уволнен след малко следствие в медията, оповестява в. " Washington Post ". Инцидентът в полското село умъртви двама души и провокира безпокойствие в международен мащаб.

Новината беше обявена първо от AP, която цитира " неназован почитан чиновник на американското разузнаване ". По първична информация се твърдеше, че " съветски ракети са паднали в Полша и са умъртвили двама души ".

Ден по-късно изказване по този мотив даде генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който изясни, че за противовъздушна защита ". Такова пояснение даде и полският президент Анджей Дуда наред с други водачи от Европейски Съюз.

Първоначалната вест на AP обаче беше изпратена до хиляди осведомителни организации и медии по света и се разтълкува като нова и страшна ескалация на войната в Украйна. Полша е член на НАТО и съветска офанзива на нейна територия според наредбите за взаимна самозащита на организацията.

Ден по-късно новинарската организация поправя материала си и уточни, че цитираният неизвестен източник е сбъркал. Те допълниха, че " последвалите репортажи демонстрират, че ракетите са съветско произвеждане и най-вероятно са изстреляни от Украйна в отбрана против съветска офанзива ".

Журналистът към този момент не е коментирал нито обстановката, нито своето уволняване.
Джеймс Лапорта е някогашен морски пехотинец на Съединени американски щати, служил в Афганистан.Той се причислява към екипа на AP през април 2020 година след няколко години като кореспондент на свободна процедура.Отразявал е най-вече военни въпроси и такива, свързани с националната сигурност.
AP Fires Reporter Who Risked Triggering WWIII With Polish Missile Misinformation, Reporters James LaPorta (fired) and John Leichester (not fired) share the byline on the now-retracted report, which sparked an entire news cycle that included talk of invoking `Article 5` - ZH
— Bad_Puppy_Breath (@BadPuppyBreath1)
Говорител на осведомителната организация разяснява освобождението на Лапорта:

" Строгите публицистични стандарти и практики на " Асошиейтед прес " са от решаващо значение за задачата на AP като самостоятелна новинарска организация. За да подсигуряваме, че нашите репортажи са точни, обективни и учредени на обстоятелства, ние съблюдаваме и прилагаме тези стандарти, в това число по отношение на потреблението на анонимни източници. Когато стандартите ни бъдат нарушени, би трябвало да предприемем нужните стъпки, с цел да защитим целостта на новинарския репортаж ".

В първичната публикация за падналите в Полша ракети е назван един-единствен източник макар че правилото на AP e да се търси повече от един подобен, когато източникът е неизвестен. Единственото изключение, което е планувано - съгласно формалния им справочник - е, когато " материалът идва от авторитетна персона, която дава толкоз подробна информация, че няма подозрение в нейната акуратност " - обстановка, която явно не може да се приложи в този случай.

" Washington Post " разполага с информация за вътрешните връзки по време на подготовката на новината. Те показват, че измежду редакторите е имало известно комплициране и недоумение.

В известие Лапорта споделя информацията на американския чиновник с редакторите. Един от тях незабавно е попитал дали AP би трябвало да пусне незабавна нотификация за новината " или ще ни би трябвало удостоверение от различен източник и/или от Полша? ".

След в допълнение разискване втори редактор споделя, че " ще гласоподава " за публикуването на информацията, като прибавя: " Не мога да си показва, че чиновник на американското разузнаване би сбъркал по този въпрос ".

Но човек от компанията, осведомен с по-широките диалози към историята през този ден, показва, че Лапорта също по този начин е споделил на редакторите си, че старши управител към този момент е ревизирал източника на сигнала му, оставяйки усещането, че информацията е утвърдена. AP заяви, че не се плануват никакви дисциплинарни санкции за съответните редактори.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР