Информационна среща за общоевропейската екологична мрежа от защитени територии Натура

...
Информационна среща за общоевропейската екологична мрежа от защитени територии Натура
Коментари Харесай

Проведоха информационна среща за Натура 2000 в Мездра /снимки/

Информационна среща за общоевропейската екологична мрежа от предпазени територии Натура 2000 се организира в Мездра, оповестиха от общината.
Събитието е част от дейностите по Проект „ Организиране и осъществяване на осведомителна акция за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Враца “, който се извършва сега от Дирекция на Природен парк „ Врачански Балкан “ и се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година
В срещата взеха присъединяване представители на Община Мездра, на Държавно горско стопанство - Мездра, преподаватели в СУ „ Иван Вазов “ и в ОУ „ Христо Ботев “.
При откриването на полемиката Оля Генова, ст. специалист „ Връзки с обществеността и просветителни стратегии “ в Дирекция на Политическа партия „ Врачански Балкан “, осведоми присъстващите, че на територията на област Враца има 18 предпазени зони по Натура 2000. 15 от тях са за запазване на естествените местообитания и дивата флора и фауна, а останалите 3 - за запазване на дивите птици. С най-голяма повърхност са предпазените зони по Натура 2000 в общините Мездра, Враца, Козлодуй и Роман. Шест от тези предпазени зони са ситуирани на територията на община Мездра - „ Врачански Балкан “ и „ Карлуковски карст “ по Директива 2009/147/ЕС за запазване на дивите птици, както и „ Бебреш “, „ Врачански Балкан “, „ Искърски пролом - Ржана “ и „ Каленска пещера “ по Директива 92/43/ЕЕС за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.
Гост лекторът Тома Белев, ръководител на Асоциацията на парковете в България, показа презентация за Натура 2000, която включваше шест съществени тематики: „ Какво съставлява мрежата Натура 2000? “, „ Натура 2000 в община Мездра “, „ Как да генерираме изгоди от Натура 2000 при нас? “, „ Добри практики, свързани с Натура 2000 на други места “, „ Планиране и ръководство на зоните от Натура 2000 “ и „ Възможности за присъединяване в планирането и ръководството на Натура 2000 по места “.
Дискутирани бяха също какви забранителните и разрешителни режими са годни в предпазените зони от Натура 2000, какви действия за запазване на биологичното многообразие ще бъдат финансирани от Европейския съюз през програмния интервал 2021-2027 година и други
Всички участници получиха рекламни и осведомителни материали. Подобни осведомителни срещи се организираха също във Враца, Козлодуй и Роман.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР