Инфлацията вече изяде и увеличаването на минималната заплата от 1 ...

Инфлацията вече изяде и увеличаването на минималната заплата от 1

Пламен Димитров: Вървим към петия месец на това управление, но нямаме управленска програма

Инфлацията към този момент изяде и увеличението на минималната заплата от 1 април, съобщи водачът на КНСБ

„ Протестите би трябвало да бъдат чути. Те са явен знак и сигнал, че има нещо, което би трябвало да бъде решено незабавно. Хората не излизат да се разхождат по улиците за наслаждение. Никой няма да хукне от оня завършек на България и да пристигна на жълтите павета в София поради кефа на някой. И превозвачите, и работодателите, и градският превоз в София – всички те ще стачкуват на 18-ти дружно – и ние сме с тях. Трябва да бъдат чути. Ако не се намерят незабавни решения – интегрирани освен това, аз не съм изключително огромен оптимист за бъдещето както на страната, по този начин и на това правителство”. Това съобщи пред Нова тв водачът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Коалиционните формули постоянно са доста сложни. България е имала съдружни държавни управления. Но всяко едно от тях на 30-я до 40-ия ден от своето ръководство е излизало с управническа стратегия. Вече сме след четвъртия – вървим към петия месец на това ръководство, само че нямаме управническа стратегия. Да – обстановката е невиждана – война, рецесии, стопански, енергийни здравни. Но в случай че не забележим час по-скоро какви са целите и по какъв начин те ще се случат за бизнеса и хората, за оправянето с инфлацията и обедняването – аз не съм огромен оптимист за бъдещето”, уточни Димитров.

По думите му той си изяснява огромното изчакване на кабинета най-много със самоувереност. „ Тя личеше още от първите дни на образуването на новото държавно управление. И по-късно стана ясно, че няма единодушие по доста от основните въпроси без значение от показаното съдружно съглашение. Мисля, че закъсняха с формулирането на основни въпроси и заради неведение в някаква степен, а и заради справедливи условия, които заляха България безпрецедентно”, акцентира още той.

Пламен Димитров разяснява и цената на живота в България. „ Силно ме вълнува какво става с работещите, тъй като точно те би трябвало да изкарат стопанската система от обстановката, в която сме. Това, че над четвърт милион слезе под издръжката на живот, т.е. не може да свърже двата края - т.е. от работещите българи – единствено за шест месеца – е мощно тревожно. В същото време доста хора виждат персоналната си инфлация над 20 %, а за някои артикули тя е над 50 %. Това най-силно ме тормози. В същото време се вършат опитите да се покрият потребностите на най-уязвимите групи с ограничения, които също доста закъсняха. Инфлацията към този момент изяде и увеличението на минималната заплата от 1 април, и доплащанията, които бяха направени и доста други, които ще бъдат направени от 1 юли. Закъснението в изискванията на галопираща инфлация е извънредно рисково и води след себе си недоволството на огромна част от хората”.

Според него на общия декор на растящата инфлация, оценките на специалистите са, че на годишна база сред 3 и 4 милиарда лв. повече – единствено поради инфлацията, доходи ще има бюджетът – в сравнение с е плануваният.

„ Ако приказваме за актуализацията от юли месец – считаме, че толкоз може да си разреши на годишна база – спомагателни разноски бюджетът. Двата милиарда са дребен пакет. Това, което може да си разреши страната – без да усилва недостига – поради инфлацията и инфлационния напън, който подвига приходите, е най-малко 3-4 милиарда като запас. Това обаче включва всичко – и увеличението на пенсиите, които желаеме да стигнат 15-20 % общо нарастване от 1 юли. Към работещите желаеме държавното управление да покрие най-малко инфлацията. И естествено – растеж на минималната работна заплата, която да стане най-малко 760 лв. от 1 юли. Това е минималното, с което би трябвало да се почне. И несъмнено – енергийните помощи към бизнеса, с цел да може да има работа за хората. Защото при срещата си преди няколко дни с министъра на енергетиката Александър Николов – не стигнахме до единодушие. Затова сме с бизнеса и ще го подкрепим дейно в протеста”.

Източник: trud.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg