Инфлацията във Великобритания се повиши през май до 9,1%, показват

...
Инфлацията във Великобритания се повиши през май до 9,1%, показват
Коментари Харесай

Британската инфлация стъпи на 40-годишен връх

Инфлацията във Англия се увеличи през май до 9,1%, демонстрират данни на английската публична статистика ONS, като това е най-високата инфлация от най-малко 40 години - откогато съществуват тези статистически данни от 80-те години на предишния век, оповестява БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) набъбна през май с 0,7% по отношение на април, когато скочи с 2,5 на 100.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се форсира през май до 9,1% от 9,0% през април, потвърждавайки упованията на анализатори и икономисти. Според ONS инфлацията в Обединеното кралство евентуално е била по-висока по някое време през 1982 година - преди формалната статистика да стартира да събира този вид данни.

Според ONS повишаването на цените на храните и безалкохолните питиета в съпоставяне със спадовете преди година, докара до максимален принос за продължаващото повишение на потребителската инфлация.

Цените на храните и безалкохолните питиета се покачиха през май с 8,6% на годишна база от 6,7% през април, до момента в който разноските за жилища и комунални услуги скочиха с 19,4% след напредък с 19,2% месец по-рано. Транспортните цени се усилиха с 13,8% след покачване с 13,5%.

Инфлацията се забави едва при ресторантьорския и хотелиерския бизнес (до 7,6% през май от 7,9% месец по-рано), и в опазването на здравето до 1,8% от 2,3 на 100.

Инфлацията във Англия евентуално ще продължи да се усилва и през идващите месеци, имайки поради, че индустриалните цени на входа и на изхода на предприятията се покачиха през май надлежно с 22,1% и с 15,7% по отношение на година по-рано (най-висока индустриална инфлация от юни 1980 година насам).

Британският финансов министър Раши Сунак съобщи, че държавното управление " употребява всички принадлежности, с които разполага ", с цел да ограничи инфлацията, която през май доближи нов 40-годишен връх от 9,1 на 100.

В изказване след обявяване на данните на формалната английска статистика той посочи като една от ограниченията " целенасочени дейности за подкрепяне на фамилиите, като най-уязвимите 8 милиона семейства получават по 1200 паунда ".

" Независимата парична политика на Английската централна банка, виновната държавна фискална политика, която не способства за инфлационния напън, както и усилването на нашата дълготрайна продуктивност и напредък са предпоставки за " по-силна стопанска система “, означи още Риши Сунак.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР