Инфлацията в Турция се е повишила за 17-и пореден месец

...
Инфлацията в Турция се е повишила за 17-и пореден месец
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция се повиши за 17-и пореден месец

Инфлацията в Турция се е повишила за 17-и следващ месец през октомври, достигайки 85,51% на годишна база, защото цените на храните и силата не престават да се повишават, съобщи Си Ен Би Си. Това е най-високата инфлация в страната от юни 1988 година

Месечното нарастване на потребителските цени е 3,54%, което е под прогнозата на анализаторите, интервюирани от Ройтерс, за растеж от 3,60%.

През октомври цените на храните са били с 99% по-високи от същия интервал на предходната година. Цените на жилищата са се повишили с 85%, а превозът е поскъпнал със 117% на годишна база, заяви Турският статистически институт.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар е повишен със 157,69% на годишна база и 7,83% на месечна база.

Драматичното повишаване на разноските за живот в страната с население от 85 милиона продължава с непрестанен резултат от близо две години, като то върви в тандем със забележителна обезценка на турската лира.

На този декор президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърля да увеличи лихвените проценти, настоявайки, че това би навредило на стопанската система. Икономисти споделят, че политиката му продължава да вреди на лирата и да тласка инфлацията нагоре.

Само през последните три месеца централната банка на страната намали главния лихвен % с 350 базисни пункта до 10,5% и даде обещание ново намаляване през идващия месец като крайна стъпка от сегашния цикъл на разхлабване
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР