Инфлацията в Турция през октомври се е повишила до 85.51

...
Инфлацията в Турция през октомври се е повишила до 85.51
Коментари Харесай

И Турция се сблъска с този проблем

Инфлацията в Турция през октомври се е повишила до 85.51 на 100 на годишна основа, по отношение на 83.45% през предходния месец. Това заяви през днешния ден турският народен статистически институт, представен от Анадолската организация. Това е най-високо ниво на индикатора от 1997 година, когато най-високата регистрирана инфлация бе 85.67 на 100, отбелязва Франс прес.

Според самостоятелни специалисти от Група за разбор на инфлацията (ENAG) повишаването в страната през октомври е било 185 %. Потребителските цени в южната ни съседка не престават да порастват поради постоянното намаление на главния лихвен %, който турската централна банка понижи още веднъж за трети следващ месец от 12 на 100 до 10,5 %.

Ръководителят на централната банка на Турция Шахап Кавджъоглу заяви през октомври, че инфлацията в страната се чака да доближи 65,2 на 100 до края на тази година. В предходния отчет на централната банка прогнозата беше за инфлация от 60,4 на 100 за 2022 година

От декември предходната година турските управляващи организират по този начин наречената нова икономическа политика, която се концентрира върху укрепването на турската лира. Националната турска валута обаче е поевтиняла с над 25 % от началото на годината и тази наклонност, съгласно икономистите, ще продължи, отбелязва ТАСС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР