Инфлацията в Турция отчита най-големия си месечен скок от август

...
Инфлацията в Турция отчита най-големия си месечен скок от август
Коментари Харесай

Декемврийската инфлация в Турция с най-голям скок от август

Инфлацията в Турция регистрира най-големия си месечен скок от август насам, като цените в южната ни съседка са нарастнали с 6.7% през януари, спрямо декември. На годишна база индикаторът доближава близо 65%, стана ясно от оповестените през днешния ден данни на Централната банка на Турция.

Индексът на потребителските цени (CPI) за страната с население от 85 милиона души се е нараснал с 64.86% на годишна база, което съставлява лек растеж, спрямо регистрираните 64.77% през декември.

Секторите с най-голямо месечно нарастване на цените са били опазването на здравето (17.7%), хотели, кафенета и заведения за хранене (12%) и разнообразни артикули и услуги (малко над 10%). Дрехите и обувките са единственият бранш, в който е регистрирано месечно намаляване на цените (-1.61%).

Храните, напитките и тютюнът, както и превозът, нарастват с сред 5% и 7% на месечна база, до момента в който жилищните разноски нарастват със 7.4% от декември.

Централната банка на Турция пое продължителна задача за понижаване на инфлацията, като от май 2023 година намали лихвите осем следващи пъти с общо 3 650 базисни пункта. При последното нарастване на 25 януари главната рента на банката беше нараснала с 250 базисни пункта до 45%.

По-конвенционалният метод беше подхванат след няколко години на нетрадиционна политика, при която Анкара отхвърляше да подвига лихвите - макар скачащата инфлация.

Турската лира поевтинява с 38% по отношение на $ от началото на годината и е изгубила над 80% от цената си по отношение на щатската валута за последните пет години.

Най-новите данни за инфлацията излизат дни, откакто шефът на Централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан разгласи, че напуща поста, заявявайки, че би трябвало да отбрани фамилията си и че решението ѝ е в резултат на акцията за “покушение против нейната известност ”.

Еркан беше назначена за шеф на централната банка с президентски декрет през юни 2023 година След оставката ѝ тя беше сменена от заместик-управителя на централната банка Фатих Карахан, който е работил близо десетилетие като икономист във Федералния запас на Ню Йорк.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР