Инфлацията в Турция достигна най-високото си ниво от година насамБлизо

...
Инфлацията в Турция достигна най-високото си ниво от година насамБлизо
Коментари Харесай

Турската лира пада

Инфлацията в Турция доближи най-високото си равнище от година насам

Близо седем милиона турци ще получават по-високи минимални заплати от към 519 евро. Инфлацията в Турция обаче още веднъж пораства и доближи най-високото си равнище от година насам. А скъпите планове на Ердоган товарят хазната.

И без това високата инфлация в Турция нарасна през декември още повече. Потребителските цени са се нараснали по отношение на миналата година с 64,77 %, заяви Националната статистическа работа в Анкара. Нивото на инфлацията доближи най-високото си равнище от близо година насам, показва АРД, представени и от Дунав мост. 

Основният принос за това е най-много на повишаването в хотелите и ресторантите – през декември цените в гастрономията са се повишили съвсем двойно спрямо интервала отпреди година. Слабостта на турската лира обаче също играе роля - през 2023 година тя се обезцени с 37% по отношение на $, което оскъпява вноса и изостря рецесията с разноските за живот в страната, отбелязва немската обществено-правна медия, представена от Дойче Веле.

През 2023 лихвите се покачиха доста

В битката срещу инфлацията Централната банка на Турция постепенно увеличи през 2023 година главната рента от 8,50 на 42,50 %, само че досега с най-малък триумф. От валутната рецесия в края на 2021 година инфлацията се усилва скокообразно и през октомври 2022 година бе достигнала кулминационната точка си за последните 24 години – 86 %, напомня АРД.

През предходната 2023 година инфлацията осезаемо понижа, на моменти падна под 40 на 100, преди повишаването от предишното лято да докара до следващото ѝ покачване. Наблюдателите считат, че един от главните фактори за това са оповестените от Ердоган по време на президентските избори огромни стратегии, изискващи огромни разноски.

След изборите турската Централна банка направи завой в паричната си политика. Дотогава Ердоган дълго се противеше на повишаванията на лихвите, акцентира АРД. След преизбирането си той назначи някогашната банкерка от „ Уолстрийт “ Хафизе Гайе Еркан за шефка на Централната банка, а демократичния икономист Мехмет Шимшек - за министър на финансите. В няколко стъпки те усилиха водещите лихви – последно през декември с 2,5 пункта до 42,5 %.

Минималната заплата скача с 49 % през 2024

Експертите се притесняват, че след ненадейно огромното нарастване на минималната работна заплата ще се стигне до нова инфлационна вълна. „ Цените ще се покачат с минимум 25-30 % “, предвиждат от Съюза на производителите на обувки в Турция.

Министърът на труда Ведат Ъшъкхан разгласи, че през 2024 година минималните месечни заплати ще стигнат 17 002 лири, което се равнява на 519 евро. Нарастването е с 49 % по отношение на равнищата от юли, а по отношение на равнището от януари 2023 година е двойно. Близо седем милиона турци ще получават новите по-високи минимални заплати.

Ще продължи ли да пораства инфлацията?

Заради високата инфлация и слабостта на лирата през последните две години държавното управление беше насила да актуализира минималната работна заплата на всеки шест месеца. Работодателите получават поддръжка, с цел да компенсират разноските си, само че тя не е задоволително огромна, настояват от бизнеса.

Повишените минимални заплати ще се отразят доста на инфлацията, споделя пред АРД икономист, поискал анонимност. Нивото на инфлацията може да доближи 70% в първото полугодие на 2024 година. Но даже увеличените приходи ще бъдат „ изядени “ от инфлацията, в случай че в средата на годината не се вкарат нови нараствания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР