Инфлацията в страната се позабави, но цените не падат -

...
Инфлацията в страната се позабави, но цените не падат -
Коментари Харесай

Георги Кадиев: По-скоро бюджет няма да бъде приет

Инфлацията в страната се позабави, само че цените не падат - те порастват по-бавно, в сравнение с преди, тъй като базата е по-висока - тя се гледа с 12 месеца обратно, съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " финансистът, представител на " Левицата " Георги Кадиев.

" Инфлацията потегли в средата на 2021 година и защото сега гледаме април 2022, когато към този момент бяха забавени цените, по тази причина е забавена инфлацията, само че тя няма да спре. Тази година ще има евентуално над 7% инфлация, което въпреки всичко е по-добре от миналогодишната и приходите евентуално няма да набъбнат толкоз, с колкото ще набъбнат цените. Като приказваме за формалната инфлация. Ако приказваме за храните - там ще бъде още по-драматично, без значение че енергийните цени спаднаха, без значение че усилиха помощите за бизнеса, а не сме забелязали бизнесът да дава отговор с понижени цени ", разяснява той.

Обобщи, че предстоят сложни времена. Българското държавно управление ще има доста комплицирани проблеми - първо с фиска, тъй като няма задоволително доходи. Прогнозира тегленето на дълг и недостиг, с който няма да можем да влезем в еврозоната.

Кадиев акцентира, че поддържа провеждането на референдум за еврозоната. Категоричен е, че българската стопанска система не е подготвена за влизане в еврозоната и не би дал своя вот за влизане в еврозоната в този момент.

" Това няма нищо общо с референдума и с претекстовете на " Възраждане ". Примерно един от претекстовете на " Възраждане " е, че ние желаеме да си вземем златото, което е подадено в британската централна банка. Но смисълът на това този запас да стои надалеч от България е политици да не могат да се " докопат " до него. "

Георги Кадиев счита, че по-скоро бюджет няма да бъде признат.

Той разяснява и бъдещето на " Левицата ".

" Съжалявам, че " Левицата " не влезе в Народното събрание, тъй като щеше да има един постоянен ляв блок дружно с Българска социалистическа партия. Съжалявам също, че Българска социалистическа партия не пожела да се обединим, само че някъде в бъдещето и това ще стане. За мен освен това релативно равновесие на статуквото и така наречен демократични сили, единствената опция би могла да бъде един ляв блок. "

Вижте още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР