Инфлацията в Русия се е понижила под прага от 15

...
Инфлацията в Русия се е понижила под прага от 15
Коментари Харесай

Инфлацията в Русия през август е спаднала под 15 процента

Инфлацията в Русия се е намалила под прага от 15 % през август, заяви през днешния ден националната статистическа работа Росстат, представена от Франс прес.

Показателят, който през април скочи до 20-годишен най-много, спада под този предел за първи път от началото на съветската военна намеса в Украйна и последвалите я наказания.

През август цените са се повишили с 14,30 % на годишна база по отношение на 15,10 % през юли.

Най-голям напредък още веднъж бележат цените на храните - с 15,8 % на годишна база. Това се дължи най-много на повишаването на съществени артикули като захар (+45 на сто), зърнени храни (+30 на сто), тестени произведения (+25 на сто), масло (+24 на сти), мляко (+21,5 на сто) и самун (+18,1 на сто).

В съпоставяне с юли обаче цените като цяло леко спадат - с 0,5 %, а тези на питателните артикули - с 1,4 %.

За първи път от началото на съветската атака в Украйна през февруари инфлацията отстъпва под 15 %.

Към април инфлацията доближи най-високото си равнище от 2002 година - цели 17,8 %, регистрирано на годишна база.

Повишаването на цените обаче към този момент доста е понижило покупателната дарба на руснаците, които имат малко спестявания, а действителните заплати също са намалели, отбелязва Агенция Франс Прес.

По-рано тази седмица съветският президент Владимир Путин съобщи, че най-силната точка на икономическите усложнения, породени от западните наказания, е премината, макар логистичните проблеми в някои браншове.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Русия се е свил с 4,1 % през второто тримесечие в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, откакто сред януари и март се е нараснал с 3,5 %, заяви също по този начин Росстат през днешния ден.

Това са първите публични консолидирани данни за растежа на стопанската система на Русия за цяло тримесечие след началото на нашествието на Москва в Украйна в края на февруари.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР