Инфлацията в Канада достигна нов връх от няколко десетилетия на

...
Инфлацията в Канада достигна нов връх от няколко десетилетия на
Коментари Харесай

Инфлацията в Канада достигна най-големия си ръст от 1991 година

Инфлацията в Канада доближи нов връх от няколко десетилетия на самичък, осведоми Агенция Ройтерс. Тя доближи 5,7% . Цената на всичко в страната - от бензина до питателните артикули се увеличи внезапно.

Статистиката на Канада заяви в сряда, че инфлацията е най-високата от август на 1991 година Тя е надминала равнището от януари от 5,1 % и даже е по-висока от 5,5%, които икономистите, интервюирани от Bloomberg, чакаха.

Цените на силата бяха главен фактор за нарастването , защото продължаващата рецесия в Украйна стартира да покачва цените през месеца и през идващия. Цените на бензина на дребно скочиха с 6,9% единствено през февруари и се покачиха с съвсем една трета по отношение на същия интервал на предходната година.

Цените в питателните магазини бяха различен главен фактор , защото храната, закупена в магазините, е поскъпнала със 7,4% през последната година. Това е най-бързият ритъм на повишаване за тази категория от 2009 година

Поставянето на покрив над главата също става все по-трудно, като разноските за заслон са се нараснали с 6,6% през последната година. Това е най-бързият ритъм на напредък от 1983 година

Добрата вест е, че някои услуги са поевтинели през последната година. Цените на телефонните услуги паднаха със 7,9% през годината до февруари. Основната причина за спада беше ходът през 2021 година на разнообразни клетъчни компании да оферират бонус данни без в допълнение възнаграждение.

Но този спад на цената пристигна през февруари 2021 година, което значи, че към този момент няма да бъде фактор в годишните съпоставения оттук насетне.

А цените на грижите за деца и домакинските услуги стават все по-евтини, най-малко в някои елементи на страната . Те са намалели с 32,8% на месец в Саскачеван и с 18,2% в Нюфаундленд и Лабрадор след въвеждането на нови помощи за развъждане на деца.
 Канада забрани вноса на недопечен нефт от Русия
Канада забрани вноса на недопечен нефт от Русия

Според Трюдо приходите от нефт са помогнали на Путин и олигарсите да се замогнат

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР