Инфлацията в Германия се понижи до 6.1% през май след

...
Инфлацията в Германия се понижи до 6.1% през май след
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия падна повече от очакваното през май

Инфлацията в Германия се намали до 6.1% през май след няколко месеца на спад, макар че най-голямата стопанска система в Европа записва ново мъчително нарастване на цените на храните от близо 15%, съобщи Федералната статистическа работа през днешния ден

Анкетираните от FactSet анализатори чакаха през май тя да е 6.4%, откакто през април стигна 
7.2%, регистрирани през април. 

Увеличенията на цените на силата, които доведоха до инфлацията незабавно след нахлуването на Русия в Украйна предходната година, бяха доста по-ниски през май с 2.6% - частично заради внезапното повишаване година по-рано и напъните на държавното управление да компенсира тяхното влияние.

Друга причина за облекчение на инфлационния напън е новият субсидиран билет за пътешестване, който бе въведен в страната и покрива целия локален публичен превоз за 49 евро на месец. Този билет е наличен от 1 май и към 10 милиона души са го купили до момента, съгласно VDV group, асоциация на транспортни компании.

Обещаващите данни за инфлацията, съчетани със слаби индикатори за напредък, също способстват за нараснала нерешителност при повишението на лихвените проценти на Европейската централна банка през идващите месеци след най-бързия ритъм на стягане на паричната политика в историята, написа Reuters.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР