Инфлацията в Германия се очаква да достигне 8,6 на сто

...
Инфлацията в Германия се очаква да достигне 8,6 на сто
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия спадна до 8,6 % на годишна база

Инфлацията в Германия се чака да доближи 8,6 на 100 през декември 2022 година на годишна основа, разгласи Федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis), заяви Българска телеграфна агенция.

Инфлационното равнище е доста по-ниско спрямо преходните месеци. През ноември тя беше 10,0 на 100, а през октомври - 10,4 на 100, регистрира " Дестатис ".

Средната инфлация в Германия за предходната година е достигнала най-високото си ниво от обединяването на страната през 1990 година, като потребителските цени нарастват приблизително с 7,9 на 100, добавя Федералната статистическа работа, съобщи ДПА.

За съпоставяне потребителските цени през 2021 година в Германия са се нараснали приблизително с 3,1 на 100 на годишна база.

Поскъпването на силата и храните в продължение на месеци бяха главните фактори за повишението на цените.

Руската военна инвазия в Украйна и нарушените вериги за доставки утежняват положението на стопанската система на страната, която към момента не се е възстановила изцяло от световната пандемия от КОВИД-19, отбелязва ДПА.

Потребителите в Германия са били принудени да заплащат с 24,4 на 100 повече за сила през декември спрямо година по-рано. Цените на храните нарастват с 20,7 на годишна основа през предишния месец.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР