Инфлацията в Германия се е повишила леко през януари до

...
Инфлацията в Германия се е повишила леко през януари до
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия бележи лек ръст през януари


Инфлацията в Германия се е повишила леко през януари до 8,7 на 100, поставяйки завършек на два месеца на спад, обезпечен от намалелите цени на силата, демонстрират предварителни публични данни, оповестени през днешния ден от федералната статистическа служби Дестатис, съобщи Франс прес.

Показателят е повишен с 0,1 процентни пункта по отношение на декември, само че остава под пика си от 10,4 на 100, доближат през октомври. Противно на нормалното, Дестатис не дава детайлности за разпределението на нарастването на цените в другите браншове.

Ръстът на хармонизирания ценови показател, който служи като референтен за Европейската централна банка, се е забавил през януари - до 9,2 на 100 на годишна база, само че остава много над целевата инфлация от 2 на 100, заложена от ЕЦБ в средносрочен проект.

Инфлацията в най-голямата стопанска система в еврозоната се стабилизира на високо равнище, откакто предходната година цените доближиха нива, невиждани от 50-те години на предишния век. Задържането на инфлацията става с помощта на стабилизацията на цените на енергоносителите, откакто Берлин направи нужното, с цел да си обезпечи огромни доставки на полутечен природен газ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР