Инфлацията в еврозоната скочи според прогнозите, направени през миналия месец,

...
Коментари Харесай

Скокът на инфлацията в еврозоната отслабва аргументите за намаляване на лихвите на ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната скочи съгласно прогнозите, направени през предишния месец, което поддържа причините на Европейската централна банка /ЕЦБ/ да резервира лихвените проценти на рекордно високи равнища за известно време, макар че пазарите продължиха да залагат на бързото понижаване на разноските по заемите , оповестява „ Агенция Ройтерс “.

Инфлацията в 20-членния блок скочи до 2,9% през декември от 2,4% през ноември, малко под упованията за индикатор от 3,0%, най-много заради механически фактори, като края на някои държавни дотации и ниските цени на силата , които бяха изключени от базовите стойности.

Данните са в сходство с прогнозата на ЕЦБ, че инфлацията е достигнала дъното си през ноември и в този момент ще се колебае в диапазона 2,5% – 3% през годината, което е много над целевото ниво от 2%, преди да спадне до целевото ниво през 2025 година

Все отново данните сочат, че структурата на инфлацията се трансформира и въпреки че базовите и фискалните резултати могат да повлияят на общата стойност, цялостният напън може да отслабне.

Сега фокусът се насочва към това по какъв начин уреждането на заплатите и световното политическо напрежение въздействат върху цените – два фактора, които биха могли да имат по-дългосрочни последствия. В огромна част от евроблока споразуменията за заплатите се завършват през първото тримесечие, само че данните са налични едвам през май, тъй че на политиците ще им е належащо може би доникъде на 2024 година, с цел да получат надеждна картина.

Геополитическото напрежение е по-трудно да се планува. Макар че войната в Газа към този момент не оказва огромно въздействие върху цените на силата, неотдавнашното спиране на корабоплаването през Суецкия канал увеличи транспортните разноски .

Това единствено по себе си не е огромен фактор за цените, само че може да увеличи инфлацията, в случай че стоките доближат до Европа за по-дълъг интервал от време и се стигне до дефицит.

„ В случаите, когато по-високите разноски са свързани с транспорта, както е сега, въздействието на инфлацията е доста едва “ , съобщи Пол Донован от UBS Wealth Management. Той изяснява:

„ От значение е не цената на изпратените артикули, а изменящите се разноски за изпращането им. В международен мащаб морският превоз съставлява по-малко от 0,3 % от международната икономическа активност. “

Очаквания

Скокът на инфлацията идва в миг, когато вложителите и политиците наподобява вършат разнообразни заключения за ценовите трендове и тяхното отражение върху лихвените проценти.

Инвеститорите залагат, че ЕЦБ ще понижи лихвените проценти 6 пъти през тази година, като първият ход ще бъде изработен през март или април, до момента в който политиците настояват, че може да отнеме доникъде на 2024 година, с цел да се придобие убеденост, че инфлацията в действителност е под надзор.

„ Инфлацията надалеч не е победена “ , съобщи икономистът на Commerzbank Кристоф Вайл и добави:

„ ЕЦБ евентуално ще понижи главните си лихвени проценти доста по-малко, в сравнение с пазарът чака сега. “

Основен източник на разликите във възгледите е фактът, че личните прогнози на Европейската централна банка за инфлацията се разминават от години, което допуска, че банката няма цялостно схващане за държанието при установяване на цените при изключителни условия.

По време на инфлационния скок след пандемията ЕЦБ първо предвижда единствено преходно повишаване на цените, по-късно по-плитък връх и най-после доста по-бавно превръщане на наклонността. Това накара някои основатели на политики да слагат по-голям акцент върху регистрираните данни и да понижат акцента върху прогнозите.

Икономистите от Nordea Андерс Свендсен и Туули Койву считат, че ЕЦБ още веднъж бърка, и виждат инфлация под 1,5% до края на лятото , което е много под прогнозите на самата ЕЦБ.

„ Ако отпечатъците на инфлацията продължат да бъдат меки, рисковете от по-ранно понижаване и/или по-бърз ритъм на понижаване спрямо сегашния ни базов сюжет за тримесечно понижаване на лихвените проценти с 25 б.т. се усилват “ , обявиха те, като прибавиха, че първото понижение може да се случи през юни.

Инвеститорите настояват, че ЕЦБ е прекомерно оптимистично настроена във връзка с растежа , и също по този начин показват внезапния спад на индустриалните цени – с 8,8% през ноември – като доказателство за изстудяване на ценовия напън .

Пазарите също по този начин залагат на нападателно понижаване на лихвените проценти от Федералния запас на Съединени американски щати и вложителите считат, че откакто най-голямата централна банка в света предприеме дейности – през март или май – ЕЦБ ще желае да работи в синхрон.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР