Инфлацията в еврозоната ще се повиши през настоящата година много

...
Инфлацията в еврозоната ще се повиши през настоящата година много
Коментари Харесай

ЕЦБ: Заради войната в Украйна, предстои скок на инфлацията и слаб икономически растеж

Инфлацията в еврозоната ще се увеличи през актуалната година доста повече от до момента предстоящото, или с впечатляващите 6%. Това демонстрират резултатите от оповестено през днешния ден от Европейската централна банка (ЕЦБ) тримесечно изследване измежду водещи външни специалисти (SPF - Survey of Professional Forecasters), които дефинират войната в Украйна като съществена причина за техните мощно ревизирани макроикономически прогнози.

В същото време, съгласно изследването, стопанската система на еврозоната ще нарасне с едвам 2,9% през 2022 година при предходна прогноза за растеж от 4,2%.

Проучването е оповестено единствено ден, откакто на съвещание на 14 април ЕЦБ резервира досегашната си парична и лихвена политика непроменена.

В изследването на ЕЦБ измежду професионални финансови и стопански анализатори, осъществявано всяко тримесечие, респондентите преразгледаха упованията си за инфлацията за 2022 година и 2023 година в посока нагоре, надлежно до 6% и 2,4%. Техните предходния упования за инфлацията бяха надлежно от 3% през тази и от 1,8% през идната година. Очакванията им за 2024 година останаха на равнище от 1,9%.

Що се отнася до краткосрочните вероятности, респондентите считат, че високата инфлация се дефинира главно от факторите, свързани с повишаване на разноските, а не от тези, свързани с повишение на търсенето. Те считат, че спорът в Украйна е засилил възходящия натиска върху цените, който преди съветската военна инвазия беше почнал да демонстрира признаци на доближат връх.

По отношение на растежа на брутния вътрешен артикул (БВП), упованията на интервюираните от ЕЦБ анализатори са ревизирани надолу за 2022 (от 4,2% до 2,9%) и за 2023 година (от 2,7% до 2,3%) и леко нагоре за 2024 година (от 1,7% на 1,8%).

Очакваният напредък на тримесечна база през 2022 година също беше ревизиран в низходяща посока, по-специално за второто тримесечие -от 1% на 0,5%. При това, към 25% от респондентите, взели участие в изследването, даже чакат най-малко едно тримесечие на негативен напредък през актуалната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР