Инфлацията в еврозоната се ускори през март до рекордните 7,5%

...
Инфлацията в еврозоната се ускори през март до рекордните 7,5%
Коментари Харесай

Рекордна инфлация в еврозоната през март

Инфлацията в еврозоната се форсира през март до рекордните 7,5% по отношение на същия месец година по-рано, като тя към този момент е над три пъти по-висока от целевото равнище на Европейската централна банка за инфлация към 2 на 100, демонстрират предварителни данни на Евростат.

На месечна база показателят на индустриални цени (CPI) в еврозоната скочи през март с цели 2,5% по отношение на февруари, когато се увеличи с 0,9 на 100.

Потребителската инфлация на годишна база пък се форсира внезапно през март до 7,5% от 5,9% през февруари и надалеч над упованията за покачване с 6,6%. Това съставлява рекордно повишение на инфлацията в еврозоната за четвърти следващ месец, защото войната в Украйна и глобите против Русия тласнаха цените на горивата и природния газ до рекордно високи равнища, демонстрират предварителните оценки на европейската статистика.

За следващ месец максимален принос за ускоряващата се инфлация в еврозоната способстваха все по-силно възходящите енергийни цени, като през март те скочиха с цели 44,7% на годишна база след покачване с 32% през февруари.

Има обаче ускорение на растежа и на цените на храните с 5% след тяхно покачване с 4,2% месец по-рано, до момента в който цените на неергийните артикули се покачиха с 3,4% след напредък с 3,1% през февруари.

Цените на услугите пък се покачиха с 2,7% по отношение на март 2021 година след покачване с 2,5% през предходния месец.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната набъбна през март с 1,2% по отношение на февруари, а по отношение на година по-рано се увеличи с 3% след напредък с 2,7% месец по-рано.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР