Инфлацията в еврозоната се понижава значително през март, сочат предварителните

...
Инфлацията в еврозоната се понижава значително през март, сочат предварителните
Коментари Харесай

6,9% е инфлацията в еврозоната през март по предварителни данни на Евростат

Инфлацията в еврозоната се намалява доста през март, сочат предварителните данни на Евростат.

Според европейската организация, общата инфлация в еврозоната е 6,9% през март 2023 година

За съпоставяне, през февруари тази година тя е била 8,5%. Основната причина за спада от 1,6 процентни пункта е понижаването на цените в енергийния бранш, регистрира Евростат.

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на силата, храните, алкохола и тютюневите произведения, обаче леко се покачва по отношение на предходния месец и доближава 5,7% през март по отношение на 5,6% през февруари.

Най-висока годишна инфлация измежду страните от еврозоната през март се регистрира в Латвия (17,3 на сто), следвана от Естония (15,6 на сто) и Литва (15,2 на сто). Най-ниска инфлация на годишна база е планувана за Люксембург (3,0 на сто) и Испания (3,1), сочат още данните на Евростат.

Тези данни не са задоволително безапелационни Европейската централна банка да обмисли прекъсване на цикъла на повишение на лихвените проценти, почнал още през юли, добавя CNBC.

Представителят на ЕЦБ Изабел Шнабел съобщи, че общата инфлация е почнала да понижава, само че базисната се оказва по-устойчива.

През март ЕЦБ увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което главната й референтна рента доближи 3%. Тя обаче не даде никакви индикации за евентуални решения за лихвените проценти през идващите месеци.

Неотдавнашните разтърсвания в банковия бранш повдигнаха въпроса дали централните банки не са били прекомерно нападателни в придвижването на лихвените проценти за справяне с инфлацията. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн съобщи, че в случай че банковата неустойчивост се преодолее, ще са нужни още покачвания на лихвените проценти, с цел да се оправи зоната с високата инфлация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР