Инфлацията в еврозоната през март е била незначително по-ниска от

...
Инфлацията в еврозоната през март е била незначително по-ниска от
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната през март остава рекордно висока

Инфлацията в еврозоната през март е била нищожно по-ниска от плануваното по-рано, само че към момента остава рекордно висока заради скока в цените на силата. Това се споделя в известие от Европейската статистическа работа (Евростат), представено от Reuters.
 
Потребителските цени в 19-те страни, употребяващи еврото, са се повишили с 2,4% на месец през март с растеж от 7,4% на годишна база.
 
По-ранна оценка на Евростат предвиждаше, че инфлацията през март ще бъде 2,5% през месеца и 7,5% по отношение на година по-рано.
 
От Евростат изясняват, че на годишна база 4,36% от инфлацията се дължат на скока в цените на силата, 1,12% - от по-скъпите услуги и 1,07% - от повишането на цените на храните, алкохола и тютюна.
 
Европейската централна банка желае да резервира инфлацията на 2,0% в средносрочен проект и даде сигнал, че ще стяга политиката си , като приключи схемата си за изкупуване на облигации по-късно тази година и се придвижи към повишаване на лихвите по-късно.
 
Цените на силата през март са 44,4% по-високи от година по-рано, до момента в който непреработените храни са поскъпнали със 7,8%. Но даже и при изключването на тези два съставния елемент от измерванията, инфлацията шрез март е 3,2% - много над задачата на Българска народна банка.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР