Инфлацията в европейския съюз продължава да се забавя и през

...
Инфлацията в европейския съюз продължава да се забавя и през
Коментари Харесай

Инфлацията в ЕС се забавя за пети месец поред

Инфлацията в европейския съюз продължава да се забавя и през март - отбелязва 8,3% на годишна база. В еврозоната индикаторът демонстрира 6,9%, а в България - 12,1%. Това отчитат най-новите данни на европейската статистическа организация Евростат.

Най-висока е инфлацията в Унгария, Латвия, Чехия, Естония, Полша, Литва, Словакия и Румъния. България е на осмо място в Европейски Съюз.

Инфлацията в еврозоната се увеличи през март с 0,9% по отношение на месец по-рано, само че се забави на годишна база до 6,5% от 8,5% през февруари, откакто през октомври 2022 година удари рекорден връх от 10,6% - най-високата инфлация, откогато европейската статистика разполага с този вид данни от 1991 година насам. 

Инфлацията през март 2023 година е най-ниската от повече от година насам (от февруари 2022 г.). Основната инфлация (без цени на храни и енергия) в еврозоната обаче нарасна на годишна база през март до 5,7% от 5,6% през февруари. Така че ЕЦБ ще продължи с политиката на повишение на лихвите и на идващото съвещание през май. От юли 2022 година досега банка към този момент подвигна лихвените ставки с цели 350 базисни пункта. 

Продължават дебатите дали на съвещанието на 4 май ЕЦБ ще затегне лихвените ставки с 25 или с 50 базисни пункта, като единствено два дни преди това ще станат ясни предварителните данни за инфлацията в еврозоната през април. В рамките на целия Европейски Съюз показателят на потребителските цени (CPI) също набъбна през март с 0,9% по отношение на месец по-рано, до момента в който инфлацията на годишна база се забави до 8,3% от 9,9% през февруари, отстъпвайки за пети следващ месец от рекордния връх от 11,5 на 100, регистриран предишния октомври. Точно година по-рано (през март 2022 г.) инфлация в Европейски Съюз и еврозоната беше на равнища надлежно от 7,8% и от 7,4 на 100, напомня БНР.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР