Инфлацията в Европейския съюз ЕС през май бележи нов рекорд.

...
Инфлацията в Европейския съюз ЕС през май бележи нов рекорд.
Коментари Харесай

„Евростат“: С почти 5% е по-висока инфлацията в Бълагрия, отколкото в Евросъюза

Инфлацията в Европейския съюз Европейски Съюз през май бележи нов връх. Тя към този момент е 8,8% приблизително на годишна база, осведоми „ Евростат “. България е една от страните, в които числата са най-плашещи. Според данните на евро статистиката годишната инфлация в България е 13,4%, което е даже оптимистично спрямо данните на Национален статистически институт. За година парите ни са се обезценили с 15.6%, демонстрираха преди два дни данните, оповестени от Националния статистически институт.

В началото на предходната година, когато стартира поетапното възобновяване след корона рецесията, България влезе с нулева и даже в някои месеци негативна инфлация, демонстрират данните на „ Евростата “.

Януари, февруари и март 2021 година страната ни стои с по-ниска инфлация от междинното за Европейски Съюз. През април и май данните са за цялостно съвпадане с усредненото за съюза – 2%, а по-късно – 2,3%.

Разминаването с негативен знак за нас стартира предишния юни, само че след това се стабилизира през лятото и равнищата у нас и приблизително за Европейски Съюз се резервираха близки.

Голямата разлика стартира да личи след октомври и натрупването продължи поетапно всеки месец. Ножицата последователно се отваря сред ноември и февруари, а графиката за март, април и май 2022 наподобява същински плашещо.

По мощна инфлация в Европа има само в Естония, Латвия, Литва и Чехия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР