Инфлацията в Дания се е ускорила през юли за първи

...
Инфлацията в Дания се е ускорила през юли за първи
Коментари Харесай

Инфлацията в Дания се е повишила през юли за първи път от 9 месеца

Инфлацията в Дания се е ускорила през юли за първи път от октомври 2022 година, тласната нагоре от по-високите цени на туристически места за настаняване и електрическата енергия. Това съобщи ДПА, базирайки се на най-новите предварителните данни на Статистическата работа на Дания (Statistics Denmark).

Индексът на потребителските цени се е повишил с 3,1 на 100 на годишна база през юли, откакто записа растеж с 2,5 на 100 през предходния месец.

Датската инфлация се е ускорила за първи път от октомври предходната година, когато доближи своя най-много от 10,1 на 100.

Цените в бранша на услугите са се покачили с 6,2 на 100 през юли, по отношение на записания годишен растеж от 4,7 на 100 през юни, а покачването на цените на туристическите нощувки и пакети е оказало най-сериозно въздействие върху инфлацията като цяло.

Основната годишна инфлация, която изключва цените на силата и пресните храни, е повишена до 5,3 на 100 през юли от 4,9 на 100 през юни.

Спрямо предходния месец, през юли показателят на потребителските цени в Дания е бил нагоре с 1,8 на 100, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР