Инфлацията в Дания достигна невиждани нива от близо четири десетилетия

...
Инфлацията в Дания достигна невиждани нива от близо четири десетилетия
Коментари Харесай

Невиждана от 40 години инфлация и в Дания

Инфлацията в Дания доближи невиждани равнища от близо четири десетилетия насам през април. Причината са цените на силата, цените на питателните артикули, които скачат непрестанно.

Това демонстрират публични данни в страната.

Индексът на потребителските цени в Дания се е повишил с 6,7% на годишна база през април, което е най-високият ритъм от юни 1984 година, съгласно Датската статистика. Междувременно цените на стоките са се повишили с 10,3% през последната година, като за последно такива данни са регистрирания през ноември 1982 година

„ Повишаването на цените на електрическата енергия, храните, горивата и газа са на-очевидни явни през април 2022 година “, се споделя в изказване на организацията.

Като изключим силата и непреработените хранителни артикули, потребителските цени се покачиха с 3,6%, което е нагоре от 3,2%, каквито бяха стойностите през март. Цените на горивата и храните скочиха в международен мащаб след започването на войната. Конфликтът и западните наказания против Москва нарушиха доставките.

Централните банки в Съединените щати, Англия и други страни покачиха лихвените проценти в опити за усмиряване на инфлацията, датската Nationalbanken понижи главната си рента през септември, с цел да отбрани обменния курс на датската крона, който е закрепен към еврото.

Европейската централна банка резервира лихвите си непроменени до момента, макар растящата инфлация в еврозоната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР