Инфлацията в България ще достигне 3,8% до края на 2021

...
Инфлацията в България ще достигне 3,8% до края на 2021
Коментари Харесай

Финансовото министерство завиши прогнозата си за инфлацията до края на годината

Инфлацията в България ще доближи 3,8% до края на 2021 година, съгласно огласената през днешния ден обновена есенна прогноза на Министерството на финансите. Показателят е ревизиран нагоре. За съпоставяне, през пролетта  ведомството очакваше растеж на цените не повече от 2,8%.

„ Водещ принос за разликата ще имат енергийните артикули, като транспортните горива се чака да нарастнат с малко над 24% към декември 2021 година Повишението на цените на храните също ще се форсира до 4.4% в края на годината, освен заради повишаването на съответните интернационалните цени, само че също по този начин и слабата годишна продукция по отношение на неприятните климатични условия през лятото “, се споделя още в прогнозата на финансовото министерство.

Услугите също се чака да имат позитивен принос с повишаване от 2.6% към декември. Това ще се дължи освен на нарасналото вътрешно търсене, само че също по този начин и на косвени резултати по линия на по-скъпите горива и храни.

През 2022 година обаче се чака спад в цената на петрола на интернационалните пазари. Това ще докара и по закъснение на растежа на инфлацията у нас. „ Средногодишното покачване на ХИПЦ през 2022 година се предвижда да бъде 2.6%, а инфлацията в края на годината ще се забави до 2.0%. Това значително ще се дължи на предстоящата динамичност на интернационалната цена на петрола, което ще докара до едва поевтиняване на автомобилните горива. До края на прогнозния интервал инфлацията в края на годината се чака едва да се форсира до 2.2% през 2024 година Енергийните артикули ще имат негативен принос, заради предстоящата низходяща динамичност на интернационалните цени, до момента в който базисната инфлация ще продължи да се форсира под въздействие на по-силното вътрешно търсене. Средногодишната инфлация до края на прогнозния небосвод ще бъде 2.0–2.1% “, се споделя още в прогнозата.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР