Инфлацията у нас е овладяна в голяма степен, благодарение на

...
Инфлацията у нас е овладяна в голяма степен, благодарение на
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Инфлацията е овладяна в голяма степен

Инфлацията у нас е овладяна в огромна степен, с помощта на успокояването на цените на енергоносителите, заяви  служебният министър на стопанската система Никола Стоянов пред.

След пиковите инфлационни стойности от септември, той чака по-добри индикатори през октомври.

В ефира на " Денят стартира " Никола Стоянов прикани обезщетенията за тока да бъдат продължени до края на 2023 година.

" Помощите за бизнеса би трябвало да продължат и те не са просто да се оказва помощ на бизнеса, а с цел да е конкурентен нашият бизнес. Защото и другите страни оказват помощ на техния бизнес, би трябвало и ние да оказваме помощ и в този момент имаме късмет да завземаме пазарен дял на доста пазари, защото в Европа затварят компании поради неналичието на сила, светът ще преструктурира стопански, а ние имаме късмет ", сподели Стоянов.

Според него, обаче, обезщетенията не би трябвало да се изплащат на всички компании, а единствено на тези, в които цената на силата образува огромна част от разноските им за продукцията.

" Има компании, които - да, употребяват безценен ток, само че и цените на стоките им са се вдигнали на интернационалните пазари и те осъществят свръхпечалби, а ние има оказваме помощ ", разясни той.

Относно държавната помощ от 25 стотинки за литър гориво, Никола Стоянов съобщи, че тня ще продължи до момента в който свършат средствата, отделени за нея. Оттам нататък е решение на Народното събрание дали ще бъдат отделени нови средства или не.

" Аз персонално се надявам да паднат цените на горивата и тази мярка да се обезсмисли. Да, тя свърши хубава работа през лятото, само че това времената се трансформират. Хубаво би било бюджета да си я спести ", уточни той.

Той отбрани предлагането на служебното държавно управление за удължение на Бюджет 2022.

" Идеалната обстановка е да имаме постоянно държавно управление с бюджет, какъвто го вижда то, отразяващ политиките, които залага това държавно управление. Сега, обаче, би трябвало да внимаваме да не счупим страната ", посочи той.

Ако Народното събрание утвърди изпращането на военна помощ за Украйна, страната ни би могла да изпрати ново произвеждане чак след няколко години, тъй като все още всичките ни компании имат контракти и цялостен индустриален проект за 2-3 години напред, сподели още Никола Стоянов. Той позволи, че е допустимо българско ново оръжие да доближава до Украйна през трети страни.

Министерството на стопанската система работи по развиването на две индустриални зони, за които да бъда привлечени вложители, които да употребяват ресурсите у нас.
" Искаме да нанесем карта на естествените благосъстояния и карта на предприятията, които ги обработват. Ще прибавим и жп картата и карта на безработицата по райони, тъй че да идентифицираме две индустриални зони, които употребяват метали ", изясни той.

Работи се и по промени в Закона за поощряване на вложенията, които да основат условия за привличането на по-малки вложители в по-малките обитаеми места.

" Ако всяка година в град като Видин съумяваме да притеглим 3 компании с по 70-80 места и това продължи като устойчива наклонност, ви подсигурявам, че до 5 години доста хора ще се върнат по родните си места ", съобщи Стоянов.

Водят се диалози със Саудитска арабия за съдействие в минния и живитновъдския бранш.

Според Никола Стоянов международната стопанска система сега се преструктурира и България е в преференциална позиция с шансове за стопански скок.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР