Инфлацията ще се задържи на това ниво до пролетта. Ще

...
Инфлацията ще се задържи на това ниво до пролетта. Ще
Коментари Харесай

Дянков: Инфлацията е много над нормалното за България

Инфлацията ще се задържи на това равнище до пролетта. Ще сме в развой на висока инфлация още най-малко 6 месеца. Това разяснява от Брюксел някогашният финансов министър Симеон Дянков за  “Здравей, България ”.
 
“Този продължен бюджет наподобява като богата пица, тъй като много обещания се направиха тази година от постоянното държавно управление. Проблемът е инфлацията, тъй като наподобява, че имаме доста, само че инфлацията го яде ”, изясни Дянков.
 
Той дефинира удължаването на Бюджет 2022 като “умен ход ”, тъй като в случай че служебното държавно управление беше внесло “какъвто и да е бюджет за разискване в Народното събрание, щеше да се получи едно голямо политическо наддаване, изключително от Политическа партия и Българска социалистическа партия,  и щеше да се стигне до доста по-висок недостиг ”. “Умен ход, само че с него можем да се задържим до април. След това би трябвало постоянен бюджет ”, уточни някогашният финансов министър.
 
Той изясни, че в бюджета за 2022 година има доста разноски за инфраструктурни планове, които не се извършват. “С тях се извършват някои от спомагателните обществените заплащания, които започнаха от 1 октомври. Но това ще трае до април, по-късно ще трябват пари и за тези обещания, които вървят по обществените заплащания ”, сподели Дянков.
 
Възможно е обаче да се направи актуализация на избрани точки, които да се вземат под внимание в идващия бюджет, като да вземем за пример минималната работна заплата, разясни Дянков. “Но не могат да са в големи разноски, като милиарди, само че могат в милиони ”, сподели той.

Той разяснява и влизането на България в еврозоната, като дефинира това като “рисково ”.

Кой би трябвало да поеме отговорността за Бюджет 2023

“Трябва да се приготвяме, а не просто да приказваме, че е добре да влезем. Миналата седмица Народното събрание одобри декларация за ускорено влизане в еврото. Това е добре, тъй като в Брюксел чакаха нещо сходно. Някои меморандуми за влизане в еврозоната могат да стартират да се подписват и да се работи по тях от в този момент, да вземем за пример отпечатване на парите, което е закъсняло ”, изясни Дянков, само че още веднъж посочи, че първо би трябвало да се преборим с инфлацията. “Трябва да се преборим с нея посредством антиинфлационни ограничения, другояче няма по какъв начин да влезем в еврозоната ”, безапелационен бе той.
 istock istock
“Вече сме в обстановка, в която инфлацията е доста над естественото за България. Над 2,5 пъти над междинното за Европа сме ”, добави някогашният финансов министър.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР